Már nyomoznak a facebookos álhírek miatt

A Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg az ügyészség, hogy derítse fel azon álhíroldalak készítőinek körét, amelyek olyan mondatokat adtak Gulyás Gergely szájába, amelyek a valóságban nem hangzottak el – írja a Magyar Nemzet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter még november végén jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz több álhírportál ellen, amelyek olyan kijelentéseket tulajdonítottak a tárcavezetőnek, amelyeket sosem tett. A Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me oldalakról volt szó, ezeken a nyugdíjak csökkentésével, illetve megvonásával kapcsolatos valótlan állítások jelentek meg.

– Két feljelentés érkezett, amelyek kapcsán az ügyészség nyomozást rendelt el, annak teljesítésével pedig a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg – közölte Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője.

A lap azt is megjegyzi, hogy a Gulyás Gergely által felsorolt oldalakon kívül több száz hasonló álhírportál működik. A Hvg.hu készített egy összegzést még 2015 januárjában, amelyben több mint kétszáz olyan web­oldalt sorolnak fel, ahol szinte kivétel nélkül álhíreket gyártanak. Gyakori, hogy a híroldalnak álcázott blogok valamilyen ismertebb oldal nevét koppintják, mint például az Rtl-klub.me is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!