Megdrágultak a váci téglalakások az ingatlanpiacon

2019-ben sem állt meg a hazai ingatlanpiacot uraló emelkedési tendencia, habár a nyári hónapok az ország egyes területein fordulatot hoztak és stagnálást, visszaesést tapasztalhattunk. Pest megye azonban nem tartozik az árcsökkenők közé, itt ugyanis megmaradt a dinamikus növekedés. Ez jellemző Vácra is.

Tavaly decemberben az Ingatlannet által vizsgált Pest megyei városok közül többen is meghaladták 500 ezer forintos négyzetméterár lélektani határát. Köztük van Budaörs és Szentendre minden lakóingatlan típusa. Budaörs esetében a családi házak a 600 ezer Ft/m²-es, a téglalakások a 750 ezer Ft/m²-es, a panelek pedig a 700 ezer Ft/m²-es átlagáron is felülteljesítettek.

A téglalakások tekintetében Dunakeszi, Vác és Érd decemberi átlagára is túlmutatott a fél millió forintos négyzetméter áron tavaly decemberben. Gödöllő téglalakásai is csak kis híján maradtak el ettől, a panelei viszont elérték az 500 ezer Ft/m²-es átlagárat. Csak úgy, mint Dunakeszi családi házainak kínálati árai.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A decemberi átlagos négyzetméter árak alapján 400 ezer forint környékén találjuk a váci lakásokat, valamint az Érden eladásra kínált családi házakat is. A vizsgálatban a legalacsonyabb átlagárat, 350 ezer Ft/m²-t, Gödöllő családi házai mutatták az év végén.

A Pest megyei városok közül 2019-ben a legnagyobb ütemben Szentendre lakóingatlanainak árai növekedtek, méghozzá 35 százalékkal, ami átlagosan 130 ezer forintot jelent négyzetméterenként. A drágulásban a második helyezett Vác ingatlanpiaca lett, a maga éves 28 százalékával.

Átlagosan húsz százalék feletti áremelkedést mértek a szakemberek még a 2019-es évben Budaörsön, Érden és Gödöllőn is. Vizsgálatukban pedig Dunakeszi az egyedüli, ahol 10 százalék alatt, azaz négyzetméterenként átlagosan 70 ezer forinttal drágultak meg a lakóingatlanok éves szinten.

Tehát 2019-ben megérte Pest megyében ingatlanba fektetni, hiszen méretesre duzzadtak az eladási árak. Így nagyot kaszálhattak azok a befektetők, akik tavaly év elején vásároltak ingatlant és az év végén el is tudták adni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) javasolta korábban a 2015-ben életbe lépő, új lakásokra vonatkozó kedvezményes 5 %-os áfa bevezetését. Most pedig a szakmai szervezet azt reméli, hogy hangsúlyosabb szerepet kap tízpontos lakásgazdálkodási programja, mely elsősorban a jelenlegi lakáspiaci lendület fenntartására irányul.

A lakásépítés és -felújítás sokkal jelentősebb támogatását, állami és önkormányzati ingatlanalapok létrehozását, hosszú távú bérlakás- és panelprogramot, valamint a kivitelező cégek hatékonyságnövelő beruházásainak további segítését kérik. A szervezet vezetője szerint a javaslatok már régen a kormányzat asztalán vannak, a konkrét elemekről való konzultáció folyamatban van, döntés azonban csak a valószínű kormányátalakítás után várható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!