Nyílt nap volt diákoknak az 50 éves váci kórházban

A Jávorszky Ödön Kórház fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából nyílt napot szervezett január 23-án a Váci Tankerületi Központ iskoláinak nyolcadikosai számára. Az ötven résztvevő fiatal többek között megismerkedhetett a röntgennel, a gipszelés technikájával, de a szülészeten egy baba szívhangjába is belehallgathattak – írja a Váci Tankerületi Központ Facebook oldala.

A programot megelőző sajtótájékoztatón dr. Urbán Edina a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy szeretnének betekintést nyújtani a diákoknak az intézmény munkájába.

– A jubileumi éves program keretében minden hónapban szervezünk majd egy tudományos napot Vác és térsége egészségügyi dolgozói számára. Az első alkalomra jövő szerdán kerül sor. Tervezünk még emléktábla avatást is, a záró kongresszus pedig november végén lesz megtartva – mondta. Hozzátette: a nyílt nappal kapcsolatban annyit szeretne üzenni a fiataloknak, hogy a betegellátás a maga szépségeivel és nehézségeivel, egy gyönyörű szakma és bízik benne, hogy a rendezvény segít nekik a pályaválasztás döntésében is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője szerint az egyik legfontosabb szakterület az egészségügy.

– Ez a kezdeményezés a kórház részéről nagyon fontos, mivel a fiatalok nagyon sok pályát nem ismernek, az egészségügyet sem. Nagyon fontos, hogy a diákok megláthassák a szakma szépségét. Nagy örömmel tettünk eleget a kórház felkérésének, hogy hirdessük meg intézményeinkben a nyílt napot, a létszám nagyon rövid idő alatt be is telt – mondta. Kiemelte: bízik benne, hogy a jövőben, akár minden évben hasonló programot szerveznek majd közösen a diákoknak.

A részletes programot ismertette dr. Király Edit ápolási igazgató. Elmondta még: nagyon fontos, hogy a humánerőforrás utánpótlását biztosítsák, ezért is tartották fontosnak, hogy a diákok betekinthessenek a kórházi munkába.

A nap folyamán a részt vevő fiatalok és kísérőtanáraik kipróbálhatták a röntgen képek készítését, megismerkedhettek a műtővel, a műtéti eszközökkel, láthattak szövettani vizsgálatot a patológián, megtanulhatták a helyes kézfertőtlenítést, kipróbálhatták a sürgősségi betegellátó osztályon a gipszelést, és megtekinthették a gyermekek világrajövetelének egyik helyszínét, a szülőszobát is, ahol egy édesanya vállalta, hogy segítségével a fiatalok meghallgathatják gyermeke szívhangját is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A képen a Simon Antal Általános Iskola diákjai láthatók, akik nagy érdeklődéssel hallgatták végig a szakemberek előadásait és kérdeztek minden helyszínen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!