Szakértők szerint ez kell a sikeres hiteligényléshez

Korábban soha nem látott részletességű lista készült a hazai kereskedelmi bankok jövedelmi kritériumairól. A Bank360.hu gyűjtése órákat spórolhat meg a személyi kölcsön igénylés előtt állóknak, mivel igen nagy pontossággal tartalmazza, hogy melyik banknál milyen jövedelmet fogadnak el a hitelbírálat során.

Jellemzően az első és legfontosabb kérdése az ügyfélnek egy személyi kölcsön, vagy akár autóhitel felvétele kapcsán, hogy mekkora hitelösszeget tud felvenni, hiszen ez az, ami alapvetően meghatározza, hogy a kitűzött hitelcélt meg tudja-e valósítani, azaz kap-e ehhez megfelelő mértékű hitelt.

“Legnagyobb mértékben a jövedelmünk nagyságától függ, hogy mekkora hitelt kaphatunk a banktól” – árulta el Veres Patrik, a Bank360.hu pénzügyi szakértője. Emlékeztet: a bankok az úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató, azaz a JTM megállapítása alapján döntik el, hogy mekkora hitelösszegig tudják finanszírozni a hiteligénylőt. Tehát minél magasabb a jövedelmünk és kevesebb a tartozásunk, annál magasabb hitelösszeget vehetünk fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok?

A bankok ugyanakkor nem csak azt kérdezik, hogy “mennyi?” de azt is, hogy “honnan?”. A jövedelemvizsgálat során fontos kérdés, hogy milyen forrásból érkezik a jövedelmünk. Minél stabilabb helyről, például egy alkalmazotti jogviszonyból származik rendszeres jövedelmünk, annál kisebb a kockázata annak, hogy ez a bevételi forrás elapad és nem tudjuk fizetni a törlesztőt.

Ideális az, ha jövedelmünk az úgynevezett elsődleges jövedelmek közé tartozik – részletezi a banki gyakorlatot a Bank360.hu. Ez az a jövedelemtípus, amelynek mondhatni minden bank örül és önállóan is elfogadják. Tipikusan az elsődleges kategóriába tartozik az alkalmazotti munkabér vagy a nyugdíj, amelyek igazoltak és ami miatt a legkevésbé kell a banknak aggódnia.

Az viszont idáig egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy az elsődleges jövedelmen túl melyik bank milyen másodlagos, vagy más néven kiegészítő jövedelmeket fogad el. A másodlagos jövedelmeket önállóan nem számíthatja be a pénzintézet a jövedelemvizsgálat során, viszont amennyiben nincs probléma az elsődleges jövedelem igazolásával, úgy az elsődleges és a másodlagos jövedelmek összeadhatók, amivel végül akár magasabb hitelösszeget is igényelhetünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A bankok a más és más forrású másodlagos jövedelmeket különböző mértékben fogadják el, vagy utasítják el teljesen. Ennek megismerése eddig jelentős erőfeszítést jelentett a hiteligénylőknek, de a Bank360.hu most összeszedte, hogy a bankok többségénél mit fogadnak el és mekkora mértékben.

Az új jövedelmi listán nagyon érdekes tételekre is rábukkanhatunk: van olyan pénzintézet, ahol például az osztalékból vagy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem önmagában is elfogadható, ahogy akár az árvaellátás is. Sőt, olyan pénzintézet is akad, amely elsődleges jövedelemként kezeli a PhD-képzésen résztvevők ösztöndíját.

A befogadható jövedelmek teljes listáját a Bank360.hu oldalán találhatják meg.

A táblázat segítségével tehát már nagyon egyszerű a dolgunk, ha személyi kölcsönt keresünk, de nem tudjuk, melyik banknál jöhet szóba a jövedelmünk vagy jövedelmeink. Mindössze annyit kell tennünk, hogy összegezzük, a fentiek közül mely jövedelmeket kapjuk, majd kiválasztjuk a táblázat alapján azt a bankot, ahol a legtöbbel számolnak az elsődleges jövedelem mellett, hiszen szinte biztos, hogy itt igényelhetjük majd a legnagyobb hitelösszeget. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!