Téved, ha azt gondolja, jó a jelszava

Az csak egy dolog, hogy milyen jelszavakat választunk – az is lényeges, hol tároljuk őket. És igen, akár a papírra írt gyűjtemény is biztonságosabb lehet, mint egy digitálisan tárolt megoldás.

Sok ember úgy gondolja, hogy nagyon okos jelszót választott, de valójában rengetegen választanak hasonló jelszó-kombinációkat világszerte – hívta fel a figyelmet Dirk Yoni Danino-Forsyth, a brit miniszterelnöki iroda munkatársa és kiberbiztonsági guruja budapesti látogatása során.

A Portfolio tudósítása szerint a szakember azt is elmondta, mi számít valóban jó ötletnek és mi nem használ egy cseppet sem.

A nemzeti sajátosságnak számító karakter, például magyar esetben ű vagy ő betű használata nem biztonságosabb, mint a „sima” latin ABC, hiszen számos hacker dolgozik az országon belül, és ha valaki az országon kívülről támad, többnyire tisztában van a nemzeti sajátosságokkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Sokan nem gondolnák, pedig nagyon gyakori a születési dátumok variációinak használata, például a Facebookon F19800815k alakban, Instagramon pedig I19800815m. Ugyanígy a gyermekek nevei is gyakori jelszavak, ezért aztán nem is túl biztonságosak.

Danino-Forsyth szerint minden helyen más és erős jelszót kell használni, de mivel egyre profibban törik fel ezeket, ezért szinte a megjegyezhetetlenségig bonyolult változatok szükségesek. Emiatt a legbiztonságosabb megoldásnak egy úgynevezett „jelszótárca” (password wallet) használatát tartja: ez úgy működik, hogy automatikusan frissíti a jelszónkat különféle weboldalakra és csak a tárcához való hozzáférés őrzéséről kell gondoskodnunk.

Ha ezt nem akarjuk, akkor egyszerűen írjuk le a jelszavakat egy papírra és azt tároljuk biztonságos helyen, de semmiképp ne használjuk ugyanazt a jelszót mindenhova. Manapság egyébként már kisebb az esélye annak, hogy a papír alapú jegyzeteinket illetéktelenek megszerzik, mint egy digitálisan tárolt jelszót. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!