Több napon át szállítják el a fenyőket

A hagyomány szerint január 6-án, Vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát. Az azonban koránt sem mindegy, hogy szabadulunk meg a leselejtezett fenyőtől. A kellemetlenségek és az esetleges, akár több tízezres-százezres büntetések elkerülése végett a Pénzcentrum utána járt, mi a teendő a feleslegessé vált karácsonyfákkal, valamint hogy milyen alternatív felhasználási módok közül választhat az, aki maga hasznosítaná újra a fáját. Vácon már hétfőtől gyűjtik a fenyőket.

A karácsony Vízkereszt napjával ér véget, hagyományosan tehát ezen a napon szokás lebontani a karácsonyfákat. Attól azonban óvva intenénk mindenkit, hogy még ezen a napon is csillagszórózzon valaki a fán vagy az ünnep emlékére alágyújtson egy gyertyát, vagy hasonló, hiszen az akár már novemberben kivágott fenyő mostanra egészen biztosan csontszárazak. Nem véletlen, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is figyelmeztet, a karácsonyfák jellemzően januárban emelik meg a lakásokban keletkezett tűzesetek számát – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumnak Dóka Imre tűzoltó főhadnagy. Korábban, a Pénzcentrumhoz eljuttatott biztosítási esetleírásokból ráadásul az is kiderül, hogy a szülők ekkor már engedik a gyerekeknek egyedül meggyújtani a gyertyákat és csillagszórókat, ami könnyen vezet katasztrófához.

Az új évet pedig bizonyosan senki nem akarja egy jó kis lakástűzzel kezdeni. Úgyhogy, aki biztosra akar menni, az mindenképp kövesse a hagyományokat, Vízkereszt napján bontsa le a karácsonyfáját és a lehető legtudatosabban, a szabályokat betartva szabaduljon meg a fenyőtől. Na, de mire kell figyelni a karácsonyfa kidobásakor, illetve miként lehet elkerülni az 5 – 300 000 forintos büntetést? Ezt vettük sorra!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Nehogy az ablakon dobd ki!

Évről-évre hallani olyan eseteket, hogy lakóházakból, akár óriási magasságokból emberek hajigálják ki a karácsonyfáikat. Ez azonban szörnyen veszélyes, hiszen elég egy véletlenül arra tévedő ember, és akár tragédia is lehet a lustaság végkimenetele. Ha már fel, sikerült felvinnie valakinek a karácsonyfának való fenyőt, akkor vegye arra is a fáradtságot, hogy a lehető legkörültekintőbben jár el akkor is, amikor lebontja azt.

Nem mindegy tehát, ki, miként szabadul meg a karácsonyfájától, az ajánlásokra érdemes figyelni, hiszen a nem megfelelően kihelyezett fákért adott esetben büntetés is kiszabható. Az a személy ugyanis, aki az előírtaknak nem megfelelően dobja ki tűlevelűjét, tetten érés esetén köztisztasági szabálysértési eljárásba fogható, aminek a helyszíni bírsága 5 – 50 ezer forint között lehet. Feljelentés esetén azonban a szabálysértési hatóság akár 300 ezer forintra is büntethet.

De akkor hogy csináljuk jól?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Vácon a hét elejétől szállítja el a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. a karácsonyfákat. A fenyőket körzetenként, több ütemben gyűjtik, elsőként ma a Duna és a 2-es út közötti szakaszon szedték össze a kirakott fákat. A szállító cég kéri a lakosságot, hogy a lakótömbökben az edények mellé tegyék le a díszektől megszabadított fenyőket. Aki még szeretné a lakásban tartani a karácsonyfát, megteheti, később is lesz még gyűjtés – mondta el Fekete István részlegvezető az ES tévé híradójának, aki arról is beszélt, hogy évről-évre kevesebb az élőfenyő a városban.

Hétfőtől szállítják el Vácon a karácsonyfákat. A begyűjtés a zöld hulladék elszállításának ütemében zajlik, azaz a várost öt körzetre osztva szedik össze a fenyőket hétfőtől péntekig.

– Hétfőn a Duna és a 2-es főút közötti területnek a gyűjtésére kerül sor, a 2-es körzet, azaz a keddi körzet a 2-es főút és a vasút közötti terület, a 3-as körzet a vasút és a Lehár Ferenc úti körzet, a 4-es a Lehár Ferenc út fölötti terület, és az ötödik pedig, az ún. város külterületére kerül sor. tehát Máriaudvar, Václiget, és fent a Törökhegy, és ezek a területek kerülnek gyűjtésre. Egy tendencia az, hogy egyre kevesebb természetes úton lévő karácsonyfa van, nagyon sok ugye a műfenyő, nagyon sokan állítanak műfenyőt, és ebből eredően kevesebb van, ezért próbálunk megfelelően alkalmazkodni is ehhez a dologhoz… – mondta Fekete István.

A cég kéri a lakosságot, hogy a tömbházaknál a kukák mellé, máshol a házak elé tegyék ki a feleslegessé vált fákat. Később is lesz gyűjtés, tette hozzá Fekete István, két hét múlva, azaz január 20-24. között szintén az 5 körzetre bontott ütem szerint szedik össze a fenyőket, illetve később is elviszik, ha egy-egy fát még kitesznek. A tapasztalatok szerint egyre kevesebb a fenyő Vácon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A kisebb mennyiség miatt a begyűjtött fenyőket komposztálni fogják. Érdekesség, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbben január második hetében már megválnak a karácsonyfától, de mindig vannak rekorderek, tavaly például még szeptemberben is gyűjtöttek be ünnepi fenyőt – írja az estv.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!