Változtat a YouTube: nagyobb biztonság a gyerekeknek

A YouTube január 1-jével tette kötelezővé az USA-ban, hogy a feltöltők jelezzék, ha gyerekeknek szánt videót osztanak meg, most pedig világszerte bevezetik az új funkciót. A tavalyi év végén egy apró, de annál fontosabb változást lengetett be a YouTube.

A cég akkor egy hosszú e-mailben jelezte a felhasználóknak, a gyermekek online védelmére vonatkozó amerikai törvény (COPPA) értelmében a jövőben a felhasználók kötelesek lesznek megjelölni a feltöltésnél azokat a tartalmakat, amelyek a gyerekeknek készülnek.

Minderre azért van szükség, mert sokan attól tartottak, hogy a YouTube a gyerekekről adatokat gyűjthet, hogy aztán reklámot jelenítsen meg nekik. Az új funkciót január 1-jén élesítették, de csak most fog világszerte debütálni.

A gyermekeknek szóló tartalom megjelölésével azonban a videónál automatikusan kikapcsolja a rendszer a személyre szabott hirdetéseket, a kommentelés lehetőségét, élőben sem lehet csevegni a videó mellett, és más hasonló funkciók is elérhetetlenek lesznek. – írja a hvg.hu

A fejlesztők szerint a videókat a gépi tanulás segítségével elemzik majd, hogy az algoritmus is megtalálja ezeket a kontenteket, ám elsőként arra van szükség, hogy a feltöltők megjelöljék a saját tartalmukat.

A YouTube továbbra is azt javasolja, hogy a gyerekbarát tartalmakért inkább a YouTube Kids szolgáltatást használják a szülők, a mostani lépéssel azonban igyekeznek elejét venni annak, hogy az oldalon a gyerekek célponttá váljanak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!