A helyi nemzetiségi vezetőkkel tárgyalt a városvezetés

Matkovich Ilona polgármester meghívására február 21-én délelőtt munkaértekezletet tartott városunk vezetése a Vácott működő nemzetiségi önkormányzatok irányítóival. A meghívott hat nemzetiségi önkormányzat közül öt képviseltette magát. A polgármesteren kívül a városháza részéről a megbeszélésen jelen volt Inotay Gergely alpolgármester, Kiss Zsolt alpolgármester, dr. Zsidel Szilvia jegyző és Iványi Károlyné kabinetfőnök.

A görög önkormányzat részéről Mandzurakisz Szarandisz elnök, a román önkormányzat részéről Répás Győző elnök, a ruszinok képviseletében Ilykó Andrea elnök, a szlovák önkormányzattól Alt Gyula elnök volt jelen, az ukrán nemzetiségi önkormányzatot pedig Sikk Józsefné elnök képviselte.

Bevezetőjében Matkovich Ilona a találkozó céljaként egyrészt az új városvezetés és a nemzetiségi önkormányzatok közvetlen kapcsolatfelvételét, illetve az utóbbiak számára egy egymással történő ismerkedési lehetőség megteremtését jelölte meg. Mód nyílt arra, hogy Vác irányítói ismertessék a város nemzetiségeivel kapcsolatban az együttműködés lehetőségeit, illetve megismerjék az önkormányzatok azon problémáit, melyekben segítséget nyújthat a település – tájékoztat a városháza közleménye.

A folytatásban a jelenlévő elnökök vázolták önkormányzatuk elmúlt időszakban végzett munkáját, legfontosabb eseményeit, továbbá azokat a tervezett programokat, melyekhez Vác városa idén is közel egymillió forintos támogatást nyújt. Ezenkívül a polgármesteri hivatal részéről a jegyző felajánlotta, hogy szükség esetén jogi vonatkozású ügyekben ingyenes tanácsadással segítik a nemzetiségi önkormányzatok munkáját.

A találkozó résztvevői a munkaértekezlet végén egybehangzóan kifejezték azt az elhatározásukat, hogy a továbbiakban – akár kétoldalú, akár a mostani közös megbeszélés formájában – nagyobb figyelemmel fogják egymás tevékenységét követni és a lehetőségek szerint szorosabbra fűzik kapcsolataikat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!