A katolikus iskolák vezetői tanácskoztak Vácon

A váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) intézményvezetői konferenciát rendezett február 4-én a Regőczi-kápolnában. Közel hatvan igazgató és igazgatóhelyettes vett részt az eseményen – írja a vaciegyhazmegye.hu.

„Hálával emlékezzünk a múltra, szenvedéllyel éljük a jelent, és bizalommal nyíljunk meg a jövő előtt” – hívta a jelenlévőket megnyitójában Dr. Csáki Tibor főigazgató. Kitért az elmúlt évek tanügyi és gazdasági fejlődésére, a megalkotott stratégia eredményességére; a jelenben az új iskolák és óvodák alapítását emelte ki.

„Induljunk újra Krisztustól.” II. János Pál pápa gondolatával indulunk a jövőnek. Így fogjunk hozzá egy organikus nevelést magában hordozó kerettanterv elkészítéséhez, bővítsük a szakszolgálatok és képzések tárát, biztosítsuk a mentorálást a pedagógusainknak – hangsúlyozta Csáki Tibor. – Így megvalósulhat az alábbi üzenet: „Az ideig való dolgok intézése által keressük Isten országát.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Apáczai Csere János-díjat kapott Molnár Rita, a Váci Madách Imre Gimnázium olasz nyelv szakos tanára

Uzsalyné dr. Pécsi Rita pedagógiai igazgató az organikus nevelés szerepéről beszélt, ezúttal arról, hogy a „szenvedéllyel megélt jelen” milyen konkrét gyümölcsöket hozott e téren: többek között az értékelési rendszer átalakítása, 280 tanító képzése, csoportos furulyaoktatás, az idegennyelv-tanítás megújítása, tábor- és közösségvezetők képzése, regionális szakmai műhelyek elindulása; tanulásmódszertani, projektpedagógiai és mozgásfejlesztési képzések, a Családi Életre Nevelés Program kiterjesztése.

A nap két központi témája az iskolakert és a néphagyomány volt. Az EKIF stratégiája szerint elkezdődik az a folyamat, melynek eredményeként minden intézményben létesülhet iskolakert, és minden diák találkozik ilyen formában is a természettel. A váci találkozón az Iskolakertekért Alapítvány képviselői mutatták be a programot, akik az EKIF felkérésére elkészítik a foglalkozás- és kertterveket. Mátyás Izolda és Pauliczky Nóra tablókkal szemléltették munkájukat, kiemelve az iskolakertek létrehozásának jelentőségét és a tantervi integráció lehetőségeit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Két év szervezés után péntektől vár mindenkit az óriáskerék

A konferencián A néphagyomány és a művészet címmel előadást tartott Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-, Magyar Örökség és Prima díjas néprajzkutató, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett akadémikus, Magyarország volt művelődési és közoktatási minisztere.

Előadását a gödi Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Művészetoktatási Iskola diákjainak népi hangszeres bemutatója vezette be.

A magyar néphagyomány iránytűt adhat arra, hogy hogyan éljünk a mai értékválsággal sújtott világunkban – mondta Andrásfalvy Bertalan. Hozzátette: a szeretet nem érzelem, hanem parancs és kultúra, amit meg kell tanulni, és ki kell fejezni kisgyermekkortól kezdve. Erre kaphatunk művészi, játékos és praktikus mintákat a magyar néphagyományban. (Rojtos Krisztina, fotó: Ivonyné Szarka Melinda)

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!