Bérlakás Vácott sem jár 800 ezres jövedelemnél

Az új önkormányzat első intézkedései között kezdte meg az önkormányzati bérlakásokat rászorultság nélkül foglalók szerződéseinek átvizsgálását. A munka célja, hogy a valóban rászorulók helyett ne olyanok használják a lakásokat, akik tulajdonában ingatlan van, vagy jövedelmük alapján meg tudnák fizetni a helyi albérleteket. A szakbizottság éppen ezért olyan bérlőknél nem hosszabbít jogviszonyt, ahol az egy főre jutó jövedelem jelentős összeg, vagy életkörülményeik alapján ilyenre nem tarthatnának igényt.

A városháza honlapja szerint egy helyi portál által nemrégiben hamisan tálalt ügyben is ez volt a helyzet. A szakbizottság a jövőben sem biztosít önkormányzati bérlakást olyan családnak, amelynek az aktuális havi bruttó jövedelme közel 800.000 forint.

Az új önkormányzat nem lesz partner a hanyag kezelésben sem. A bérlakásállományt közel 75 millió forint bérleti- és közmű díjtartozás terheli, ez az előző városvezetés alatt alakult erre a szintre. Az új vezetés a milliós tartozást felhalmozókkal szemben is megteszi a szükséges lépéseket, ami jogos elvárása a váciaknak és a tisztességes bérlőknek – erősítette meg Fehér Zsolt, az emberi kapcsolatok bizottságának elnöke a Váci Napló érdeklődésére. Elmondta: adataik szerint több olyan bérlő is van, aki magas jövedelemmel rendelkezik, mégis egy, a piacinál jóval alacsonyabb bérleti díjú önkormányzati bérlakásban lakik. A szándékosan nemfizetőkkel szemben pedig a legvégső esetben jön a szerződésbontás és a kilakoltatás.

A jelenlegi városvezetés a lakáspolitika kialakításában a jövőben is a váciak jogos igényeit tartja majd szem előtt. Ebben a bizottság tagjaiban szinte teljes az egyetértés, a fő célnak egy átlátható, tiszta helyzet megteremtését tartják. Ha megüresedik egy lakás, nagyon sokan jelentkeznek rá, ezért is indokolt a mai kusza helyzet rendezése.

Fehér Zsolt megjegyezte: rendbe kell tenni a szükséglakások ügyeit is, mert vannak olyan lakók, akik ma jogcím nélkül használják ezeket az ingatlanokat. Pedig ezek éppen arra szolgálnak, hogy egy adott vészhelyzetben legyen a városnak lehetősége gyorsan segíteni a rászorulókon.

Ezekről bizonyára szó esik a ma, szerdán délután három órakor kezdődő bizottsági ülésen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!