Elégedetlen a városvezetéssel a Váci Szívvel Mozgalom

Sajtótájékoztatón kritizálta az Összefogás kétharmados többségét a Váci Szívvel Mozgalom önkormányzati képviselője, Csereklye Károly, valamint dr. Bóth János alapító-szakértő és dr. Jakab Zoltán ügyvivő. Mindhárman azt hangsúlyozták, hogy bár a személyek lecserélődtek, az erőfitogtatás tovább zajlik. A városháza reagált az elhangzottakra.

Először Jakab Zoltán mondta el véleményét, aki szerint, ahogy 2018-ban az országban, úgy 2019 októberében Vácon is a szavazók kevesebb, mint a fele segítette hatalomra a jelenlegi képviselői többséget.

– Ez arra volt elegendő, hogy megtörte a korábbi Fidesz-KDNP hatalmat, de négy hónap után is úgy tűnik, ez a civil-szocialista-liberális-szélsőjobb koalíció egyelőre semmivel sem másabb a korábbi hatalomgyakorlásnál. Csak ülőhelyet cserélt a személyek jó része. A politikai erőfitogtatás nem ért véget – mondta. Hozzátette: szerintük a legfontosabb törekvés jelenleg az, hogy a döntéshozatalból kizárjanak olyan képviselőt is, akit a választói többség direkt szavazott meg újabb öt éves képviseletre.

Jakab Zoltán azt is nehezményezte, hogy a költségvetésnél képviselőjük nem tudott részt venni az érdemi munkában, mivel nem kapott lehetőséget!

– A Váci Szívvel mozgalom nincs ellenzékben, még ha az ellenzéki padsorok szélén kaptunk is helyet – hangsúlyozta.

Az egykor az MSZP-t erősítő dr. Bóth János mára már szakértőként vesz részt a mozgalom munkájában. Ő is arról beszélt, hogy korábban, mint képviselő, városvezető, több költségvetés elkészítésében vett részt. Úgy látja, hogy az idei büdzsé megalkotásakor nem kérték ki senki véleményét.

– A 2020-as váci költségvetés lényegében az Összefogás frakció támogatását élvezi, más érdemben nem szólhatott bele, sőt, kérdezni se nagyon lehetett – mondta. Hozzátette: 2019-hez képest a költségvetés fő összege egyharmaddal, 3-4 milliárddal csökkent a nagy projektek meghiúsulása miatt. A működési kiadások előirányzata közel 200 millióval nő, de ezen belül a dologi kiadásokra 100 millióval kevesebb jut, mint 2019-ben, egy növekvő infláció mellett, ami a működés finanszírozását veszélyezteti.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Bóth János arra is felhívta a figyelmet, hogy a választott tisztségviselőkre költött kiadásoknál nincs meg a meghirdetett 5 millió forintos megtakarítás, az csupán 2 milliót tesz ki.

– Úgy gondolom, hogy év közben elég sok, jelentős módosítás várható, mert ez a zilált költségvetés nem tartható – mondta végezetül.

Csereklye Károly már a februári képviselőtestületi ülésen is kifejtette véleményét arról, hogy egy kész költségvetés került a szakbizottságok elé, melyhez érdemben javaslatot nem tehetett, sőt még hozzászólást sem kezdeményezett senki a Váci Szívvel Mozgalom képviselőjén kívül.

– Nem volt módosító javaslat, nem volt észrevétel, nem volt hozzászólás. Ugyanez történt a képviselőtestületi ülésen is, ahol egyetlen egy módosító javaslatot fogadott be a polgármester, az is az ő frakciójában ülő képviselő hölgy előterjesztése volt. Ebben a költségvetésben vannak olyan számok, amelyek 2016-tól szerepelnek benne és egyetlen egy fillérnyi megvalósítás nem történt azóta – mondta. Hozzátette: ő is biztos abban, hogy év közben számtalanszor módosítják majd a büdzsét.

A politikus az ülésen javasolta a fák megújítását és pótlását is, de kérése nem került meghallgatásra. Úgy érzi, hogy a sokszor hangoztatott konstruktív munkának semmi jele sincs jelenleg a testületben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

A városháza közleményben reagált az elhangzottakra: „A városvezetés üdvözli, hogy a kormánypártoktól érkező vagdalkozással szemben döntően mérsékeltebb kritikát is megfogalmaznak a választói akaratból ellenzékbe szorult jelenlegi és volt önkormányzati képviselők. Még akkor is, ha a kompenzációs listás helyüket csupán minden huszadik szavazójogú váci polgár bizalmából nyerték el.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy – Jakab úr állításával szemben – minden képviselőnek adott volt a lehetősége arra, hogy nyilvános bizottsági és testületi üléseken javaslatokat és kérdéseket fogalmazzon meg városunk költségvetésére. Erre a mozgalom képviselőjének összesen hatvan perce lett volna, de ebből jó, ha a harmadát felhasználta. A képviselő úr minden felvetése meghallgatásra került, de mivel egyetlen határozati javaslatot sem tartott fent, így még szavazni sem volt miről. Szerencsés lett volna, ha legalább a bevételt növelő javaslatok elhangzottak volna, de ilyennel nem tisztelték meg sem a bizottságokat, sem a képviselő-testületet. Jakab Zoltán azon állítása sem fedi a valóságot, hogy bárki meghatározta volna képviselőjük helyét az „ellenzéki padsorok szélén”. Javasoljuk, erről érdeklődjön mozgalmi társánál.

Mint ahogyan azt is szerencsésnek gondolnánk, hogy minden részlet figyelembe vételével számoljanak utána: mennyi is a valóságos megtakarítása annak, hogy a bizottságok és a fizetett bizottsági tagok számának megfelezését is tartalmazó struktúra átalakításnál miként jön ki a közel 5 millió forintos éves megtakarítás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban szeretnénk hangsúlyozni: képviselőjük Vác 2020. évi költségvetésének döntő részével egyetértett. Mint ahogyan a mozgalom nyilatkozója által most, utólag bírált működési és dologi kiadásokat is megszavazta, továbbá a nem kevés felújításra és beruházásra is igen gombot nyomott. Ezek alapján nem lehet nagy gond a költségvetéssel.

Hiszen a tervezett felújítási kiadások jelentősebb tételei között van óvodák tetőfelújítása, játszótér felújítások, az Althann utca, a Sejcei út, a Gombási út, a Zöldfa utca szakaszainak útfelújítása és több járdarész (Zichy utca., Hattyú utca., Flórián utca., Szélső sor) rendbetétele. A közműfejlesztések során tervbe vettük több csapadékvíz elvezető felújítását és 10 milliót szánunk új közvilágítási hálózat kiépítésére is. A járda-, út- és parkolóhálózat fejlesztésre több, mint 100 millió forintos forrás szerepel a büdzsében, ám ebben 23 millióval még benne van a választási kampány hajrájában sebtében átadott, de ki nem fizetett Damjanich téri lámpás gyalogátkelő költsége is. A zöldterületek közül a Kőhíd útira, Deákváron pedig a Munkácsy- és a KRESZ-parkra jut felújítási forrás. Kisvácon parkolók épülhetnek az Árpád iskolánál, Alsóvároson játszótér felújítás valósulhat meg, Deákváron közvilágítás fejlesztés várható több helyen. A Belvárosban több új szemetes kerül kihelyezésre, a Kálváriához kutyaürülék-gyűjtőedény kerülhet ki.

Végül a váci városvezetés továbbra is kéri minden közéleti szereplőtől a konstruktív magatartást, és a kettős beszéd mellőzését. ” – írja a városháza. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!