Elégedetlen a városvezetéssel a Váci Szívvel Mozgalom

Sajtótájékoztatón kritizálta az Összefogás kétharmados többségét a Váci Szívvel Mozgalom önkormányzati képviselője, Csereklye Károly, valamint dr. Bóth János alapító-szakértő és dr. Jakab Zoltán ügyvivő. Mindhárman azt hangsúlyozták, hogy bár a személyek lecserélődtek, az erőfitogtatás tovább zajlik. A városháza reagált az elhangzottakra.

Először Jakab Zoltán mondta el véleményét, aki szerint, ahogy 2018-ban az országban, úgy 2019 októberében Vácon is a szavazók kevesebb, mint a fele segítette hatalomra a jelenlegi képviselői többséget.


– Ez arra volt elegendő, hogy megtörte a korábbi Fidesz-KDNP hatalmat, de négy hónap után is úgy tűnik, ez a civil-szocialista-liberális-szélsőjobb koalíció egyelőre semmivel sem másabb a korábbi hatalomgyakorlásnál. Csak ülőhelyet cserélt a személyek jó része. A politikai erőfitogtatás nem ért véget – mondta. Hozzátette: szerintük a legfontosabb törekvés jelenleg az, hogy a döntéshozatalból kizárjanak olyan képviselőt is, akit a választói többség direkt szavazott meg újabb öt éves képviseletre.

Jakab Zoltán azt is nehezményezte, hogy a költségvetésnél képviselőjük nem tudott részt venni az érdemi munkában, mivel nem kapott lehetőséget!

– A Váci Szívvel mozgalom nincs ellenzékben, még ha az ellenzéki padsorok szélén kaptunk is helyet – hangsúlyozta.

Az egykor az MSZP-t erősítő dr. Bóth János mára már szakértőként vesz részt a mozgalom munkájában. Ő is arról beszélt, hogy korábban, mint képviselő, városvezető, több költségvetés elkészítésében vett részt. Úgy látja, hogy az idei büdzsé megalkotásakor nem kérték ki senki véleményét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

– A 2020-as váci költségvetés lényegében az Összefogás frakció támogatását élvezi, más érdemben nem szólhatott bele, sőt, kérdezni se nagyon lehetett – mondta. Hozzátette: 2019-hez képest a költségvetés fő összege egyharmaddal, 3-4 milliárddal csökkent a nagy projektek meghiúsulása miatt. A működési kiadások előirányzata közel 200 millióval nő, de ezen belül a dologi kiadásokra 100 millióval kevesebb jut, mint 2019-ben, egy növekvő infláció mellett, ami a működés finanszírozását veszélyezteti.

Bóth János arra is felhívta a figyelmet, hogy a választott tisztségviselőkre költött kiadásoknál nincs meg a meghirdetett 5 millió forintos megtakarítás, az csupán 2 milliót tesz ki.

– Úgy gondolom, hogy év közben elég sok, jelentős módosítás várható, mert ez a zilált költségvetés nem tartható – mondta végezetül.

Csereklye Károly már a februári képviselőtestületi ülésen is kifejtette véleményét arról, hogy egy kész költségvetés került a szakbizottságok elé, melyhez érdemben javaslatot nem tehetett, sőt még hozzászólást sem kezdeményezett senki a Váci Szívvel Mozgalom képviselőjén kívül.

– Nem volt módosító javaslat, nem volt észrevétel, nem volt hozzászólás. Ugyanez történt a képviselőtestületi ülésen is, ahol egyetlen egy módosító javaslatot fogadott be a polgármester, az is az ő frakciójában ülő képviselő hölgy előterjesztése volt. Ebben a költségvetésben vannak olyan számok, amelyek 2016-tól szerepelnek benne és egyetlen egy fillérnyi megvalósítás nem történt azóta – mondta. Hozzátette: ő is biztos abban, hogy év közben számtalanszor módosítják majd a büdzsét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

A politikus az ülésen javasolta a fák megújítását és pótlását is, de kérése nem került meghallgatásra. Úgy érzi, hogy a sokszor hangoztatott konstruktív munkának semmi jele sincs jelenleg a testületben.

A városháza közleményben reagált az elhangzottakra: „A városvezetés üdvözli, hogy a kormánypártoktól érkező vagdalkozással szemben döntően mérsékeltebb kritikát is megfogalmaznak a választói akaratból ellenzékbe szorult jelenlegi és volt önkormányzati képviselők. Még akkor is, ha a kompenzációs listás helyüket csupán minden huszadik szavazójogú váci polgár bizalmából nyerték el.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy – Jakab úr állításával szemben – minden képviselőnek adott volt a lehetősége arra, hogy nyilvános bizottsági és testületi üléseken javaslatokat és kérdéseket fogalmazzon meg városunk költségvetésére. Erre a mozgalom képviselőjének összesen hatvan perce lett volna, de ebből jó, ha a harmadát felhasználta. A képviselő úr minden felvetése meghallgatásra került, de mivel egyetlen határozati javaslatot sem tartott fent, így még szavazni sem volt miről. Szerencsés lett volna, ha legalább a bevételt növelő javaslatok elhangzottak volna, de ilyennel nem tisztelték meg sem a bizottságokat, sem a képviselő-testületet. Jakab Zoltán azon állítása sem fedi a valóságot, hogy bárki meghatározta volna képviselőjük helyét az „ellenzéki padsorok szélén”. Javasoljuk, erről érdeklődjön mozgalmi társánál.

Mint ahogyan azt is szerencsésnek gondolnánk, hogy minden részlet figyelembe vételével számoljanak utána: mennyi is a valóságos megtakarítása annak, hogy a bizottságok és a fizetett bizottsági tagok számának megfelezését is tartalmazó struktúra átalakításnál miként jön ki a közel 5 millió forintos éves megtakarítás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban szeretnénk hangsúlyozni: képviselőjük Vác 2020. évi költségvetésének döntő részével egyetértett. Mint ahogyan a mozgalom nyilatkozója által most, utólag bírált működési és dologi kiadásokat is megszavazta, továbbá a nem kevés felújításra és beruházásra is igen gombot nyomott. Ezek alapján nem lehet nagy gond a költségvetéssel.

Hiszen a tervezett felújítási kiadások jelentősebb tételei között van óvodák tetőfelújítása, játszótér felújítások, az Althann utca, a Sejcei út, a Gombási út, a Zöldfa utca szakaszainak útfelújítása és több járdarész (Zichy utca., Hattyú utca., Flórián utca., Szélső sor) rendbetétele. A közműfejlesztések során tervbe vettük több csapadékvíz elvezető felújítását és 10 milliót szánunk új közvilágítási hálózat kiépítésére is. A járda-, út- és parkolóhálózat fejlesztésre több, mint 100 millió forintos forrás szerepel a büdzsében, ám ebben 23 millióval még benne van a választási kampány hajrájában sebtében átadott, de ki nem fizetett Damjanich téri lámpás gyalogátkelő költsége is. A zöldterületek közül a Kőhíd útira, Deákváron pedig a Munkácsy- és a KRESZ-parkra jut felújítási forrás. Kisvácon parkolók épülhetnek az Árpád iskolánál, Alsóvároson játszótér felújítás valósulhat meg, Deákváron közvilágítás fejlesztés várható több helyen. A Belvárosban több új szemetes kerül kihelyezésre, a Kálváriához kutyaürülék-gyűjtőedény kerülhet ki.

Végül a váci városvezetés továbbra is kéri minden közéleti szereplőtől a konstruktív magatartást, és a kettős beszéd mellőzését. ” – írja a városháza. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!