Fontos változás jön a nyugdíj melletti munka szabályaiban

Július elsejétől kedvezőbbek lesznek az előírások. 2019-től az öregségi nyugdíjasoknak már csak a munka törvénykönyvén kívüli jogviszonyokban szerzett jövedelem után kell járulékot fizetniük, vagyis csak ezek a pénzek számítanak bele a határértékbe. Idén azonban újabb változás jön, de csak július 1-jétől – figyelmeztet az Adózóna.

Addig a nyugdíjjárulék alapját képező keresetnél a minimálbér 18-szorosa az az éves kereseti határ, amely alatt bárki dolgozhat a korkedvezményes nyugdíj mellett is. Ha a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától az év végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

Az új törvény szerint az öregségi nyugdíjas a nyugdíj melletti keresőtevékenységei után – függetlenül azok formájától – nem válik biztosítottá és e keresetei után nem fizet nyugdíjjárulékot, vagyis nem kell majd egyáltalán figyelembe venni a határérték kiszámolásánál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A szabálykövető közlekedésre tanítsuk, és ne veszélyeztessük a gyermekeket!

Így aztán 2020. június 30-ig továbbra is szüneteltetni kell a kedvezményes nyugdíj folyósítását, ha a nyugdíj mellett szerzett nyugdíjjárulék-köteles keresetek elérték vagy meghaladták a határösszeget. Az e jogcímen szüneteltetett nyugdíjak újrafolyósításáról 2020. július 1-jétől hivatalból intézkedik a nyugdíjfolyósító szerv. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!