Fut a Vác Dunakeszin? Megkérdeztük Bíró Gyurit

Már a hetedik futóversenyt szervezik Bíró György és barátai Dunakeszin, a reptéren. Most március 22-én kerül sor majd az eseményre, melyre a váciakat is várják.

Dunakeszis közösségi oldalakon már megy, a Fut a Keszi kampány. Ezek is ti vagytok? Hogy keveredtetek Keszire?

Ez a 7. alkalom, hogy felkérték a csapatunkat, hogy szervezze meg, a Fut a Keszi tömegsport futóversenyt. Úgyhogy ez a rendezőimnek a jutalomjáték, ahol nem mi küzdünk azért, hogy hagy szervezzünk versenyt, hanem ők szólnak nekünk, hogy csináljunk egy tömegsport rendezvényt. Jól esik, hogy számítanak ránk.  Szerencsére nem keresztezi a váci programjainkat, így hát ezt a versenyt bevállaltuk és a váci futóknak is tudjuk ajánlani.

Mit kell tudni annak, aki el szeretne menni Dunakeszire egy futóverseny erejéig?

Talán a legfontosabb, hogy a versenyzés teljesen ingyenes. A Dunakeszi önkormányzat a verseny összes költségét, sőt még a díjakat, ajándékokat is fizeti. Így hát a versenyzőknek csak nevezniük kell és elindulni a versenyen. Ezt meg is tehetik a www.futakeszi.hu weboldalon. Aki előnevez, az kap, Fut a Keszi emlékérmet, és az előnevezettek közül 150 pólót sorsolunk ki. (A Fut a Keszi póló, mely a képen is látható, itt is értékes ereklye.) A verseny 2020. március 22-én, vasárnap délelőtt lesz megrendezve Dunakeszi repterén, ahol a levegőt nem szennyezi a közlekedés. A helyi buszok ingyen fogják szállítani a reptérre a futókat, hogy részt vehessenek az évadnyitó versenyen, ami egy nagy vidám futófesztivál hangulatát tükrözi.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eredményesen szereplés a LUPA Kupán

Milyen távokon indulhatnak a futók?

A váci versenyekkel azonosak a távjaink. Lesz 2,5km-es buli futás, és lesz 5 és 10km-es chipes, profi időméréssel ellátott versenyszám is. A10km-es standard távot Keszin az elmúlt években vezettük be, nagy sikerrel. Itt nagy hagyománya van az ovis futásnak ahol több mint 300 ovis és a szüleik is rajthoz állnak. A kis, közép és nagycsoportosok lufival a kézben külön-külön fognak versenyezni az idén is.

Mondják, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában. Így vagytok ezzel ti is a versenyszervezés terén?

Dunakeszin jobbak a területi és gazdasági adottságok, és minden támogatást megkapunk a várostól az eredményes verseny szervezéséhez. Kétszer annyian jönnek el a versenyre, mint idehaza. Ezt úgy vesszük, mint a jutalomjátékot, amit azért kapunk, mert évről évre keményen megküzdünk a váci versenyekért. Mi váciak vagyunk, és ezután is megrendezzük, a Fut a Vácot és a Mikulásfutást is. A támogatás mellé, amit ezúton is köszönünk, még szerzünk szponzorokat és a jóval bonyolultabb útvonalakra is kidolgozzuk az eredményes versenyzés lehetőségét. És ha a kánikulában, vagy a hóesésben fele annyi versenyzőt rajthoz tudunk állítani, mint Keszin, arra is büszkék vagyunk, mert ők a mi városunk sportolói és mi hívószavunkra állanak a rajtvonalra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Laller Racing: Győzelmet győzelemre halmoz Torma Luca

Ezek szerint lesznek váci versenyek is? Vagy ezt túl korai még kérdezni?

Az elmúlt hetekben már hírt adtunk róla, hogy elindult a nevezés a Fut a Vácra, ami, június 7-én vasárnap lesz megrendezve és a Mikulásfutásra december 6-án szintén vasárnap kerül sor. Az idén is a Boronkay iskola környezetében szeretnénk a Fut a Vácot megrendezni a hagyományos 5km-es körök útvonalán.

És Vácott is ingyenes lesz a versenyzés?

A 2,5km-es Fut a Vác és az ovis futás az önkormányzat támogatásával az idén is ingyenes lesz az előnevezőknek. A „Vác Future” hosszabb chipes időméréses távokhoz nevezési díjat kell fizetni ahhoz, hogy kifizethessük a verseny rendezésének növekvő költségeit, de azokon a távokon a versenyzők a nemzetközi standardokat fogják kapni (póló, rajt-cél csomag, érem, izo italos frissítés, energia szeletek, stb.) Áraink így is a Budapesti versenyek nevezési díjai alatt maradnak. A verseny önköltségének egy harmadát biztosította az elmúlt években az önkormányzat, a többi pénzt a szponzorok és a nevezési díjak biztosítják.

Az új önkormányzatot nyitottabbnak látom, és úgy érzem, ők is fontosnak tartják a város lakóinak sportolását. Ha sajnos, nem is lettek gazdagabbak, mint az elmúlt években, talán lesznek olyan nem monetáris terhek, amiknek átvállalásával az elmúlt évekhez képest segíteni tudnak és ezzel növelhetjük a verseny színvonalát. Én bizakodó vagyok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy évtizedes a váci kézilabdasport ifi bajnoki sikere

Felröppent a hír hogy terveztek maratoni távot is. Ez igaz?

Évek óta indítunk félmaratoni, sőt a félmaratoni-váltó távot is, ami lehetőséget ad rá, hogy a távot apránként négyen fussák. Erre most is lesz lehetőség.

Igen, a futóversenyek királya a maratoni táv, azzal teljes a repertoár. Sajnos az idén még nem állunk készen egy ilyen versenyszám indítására. Ez a verseny teljes keresztmetszetének (útvonalat, időütemezést) átalakítását igényelné, és a nevezési díj mellett (amit szeretnénk fizethető szinten tartani) egy nagy támogatóra lenne szükség. A hírből annyi igaz, hogy tárgyalásban állunk és a jövőben szeretnénk a versenyt megkoronázni egy maratoni távval, amiről remélem a közeljövőben, sok érdekeset fogok tudni még mondani a futóknak.

Mit üzensz a váci futóknak így egy hónappal a Keszis verseny előtt?

Azt, hogy hozzák magukat formába, mert pont 1 hónap van Keszis versenyünkig! Okosan, óvatosan eddzenek, mert egy sérülés tönkreteheti az álmokat, mely a célszalagon való átfutást, az eredményes versenyzést jelenti. Mi meg fantasztikus pólókkal éremmel és egyéb ajándékokkal várjuk a váci sportolókat is, hogy emlékezetes maradjon a verseny. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!