Havazással köszön el a különös február

Facebook-posztban tette közzé időjárásjelentését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írják az idei év egyik legnagyobb havazása jöhet:

“Írhatnánk a clickbait címet, amit oly sok kattintás- és likevadász oldal már megtett, de inkább nézzük meg részletesen.

Az első képen a légköri helyzetet látható, a Kárpát-medence felett pénteken egy ciklon mélyül ki, amelynek frontjai épp felettünk haladnak át (a hidegfront be is hullámzik). A dolog rákfenéje pedig péntekre virradóra kezdődik. A lila vonal jelöli a RETOP 1300 (izo)vonalat (relatív topográfia: két nyomási szint magassága közötti különbség (m), itt most 850/1000 hPa). Ezzel jellemezhetjük két nyomási szint közötti átlagos hőmérséklet különbséget: kisebb (retop érték) a hidegebb, nagyobb a melegebb.

Az északi, északkeleti vidékeken hidegebb légtömeg van, így ott vegyes vagy szilárd halmazállapot is lehet, míg délnyugatra inkább folyékony. A halmazállapotot továbbá a csapadék intenzitása is befolyásolhatja, ha nagy az intenzitás -> hűti a légréteget -> vegyes, szilárd felé tolódik a halmazállapot típusa.

Röviden és tömören tehát annyi, hogy a RETOP 1300-nál kisebb az érték, akkor vegyes vagy hó, felette inkább eső. A jelenlegi helyzet pikantériáját az adja, hogy ez a RETOP 1300 ide oda táncol, így nehezítve a halmazállapot kérdését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ügyfélportál vagy mobilapplikáció – az adózók véleményére kíváncsi a NAV

Összegezve:
Igen várható az északi megyékben, északkeleten havazás, de ez átmeneti lesz és inkább vizes, tapadó hó várható, amely hamar el fog olvadni. Igen lesz havas eső is, de ennek a sávja a RETOP 1300 és a csapadék intenzitás függvényében fog változni. Hóemberépítő versenyt tehát nem érdemes rendezni (maximum a hegyekben), de legalább lesz némi izgalom, így „tél” végén.”

A nehézségek péntek reggel kezdődhetnek, de az ország északi részein várható havazás után gyors olvadás jön majd – írják a meteorológusok. (fotók: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!