Még az idén új jótállási szabályok jönnek

Bár még sok a fogyasztóvédelmi kifogás, de nagyot javult a hazai webáruházak jogkövető hajlandósága. Idén átdolgozzák a szavatossági és jótállási szabályozást az Innovációs és Technológiai Minisztériumban.

Tízből 7 magyarországi webáruház nem felelt meg az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak egy tavaly novemberi, 27 tagországra kiterjedő felmérés eredményei alapján – mondta a Világgazdaságnak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Közel a harmaduk trükközött a végleges árral, rejtett költségekkel, de csaknem ötödüknél volt probléma az online vitarendezés lehetőségeiről, 9 százalékuknál pedig az elállási jogokról és termék-visszaküldési feltételekről szóló tájékoztatással.

Az államtitkár szerint nagyobb gondot jelent, hogy a webáruházak 36 százaléka nem tett közzé megfelelő tájékoztatást a szavatossági és jótállási jogokról, az arány pedig rosszabb az uniós átlagnál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Ezért az ITM idén mind az ellenőrzéseknél, mind a jogalkotásban kiemelt figyelmet fordít erre a területre. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár közölte, idén átdolgozzák a szavatosságra és jótállásra vonatkozó szabályokat az egyértelműbb alkalmazás érdekében – írja az infostart.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!