Ismét Wallenberg vetélkedő volt városunkban

Február 5-én a Madách Imre Művelődési Központ adott helyet a „Wallenberg nyomán” címmel megrendezett, felmenő rendszerű országos vetélkedő egyik elődöntőjének – írja a város honlapja.

Már 11. alkalommal rendezi meg a magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulóinak a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata tiszteletére szervezett országos vetélkedőt.

A háromfős csapatok számára kiírt esemény legfőbb célja a magyarországi zsidó-nem zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. A veszteségek megismerése, melyet a vészkorszak okozott az ország számára. Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei: antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia, szegénység, Trianon és következményei.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A vetélkedő egyik szakaszának immár hagyományosan Vác adott otthont. A városunkban megrendezett elődöntőben 9 Pest megyei – köztük 3 váci – és 2 felvidéki csapat bizonyíthatta felkészültségét. (A vetélkedő sorozaton 7 váci csapat vett részt.) A rendezvényen az önkormányzat részéről Inotay Gergely alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Üdvözlő szavaiban kitért Raoul Wallenberg hősiességére és reményét fejezte ki, hogy soha többé nem lesz szüksége a világnak arra, hogy hasonló módon kelljen embertársainkat megvédeni életeket támadó faji, vallási, rasszista eszméktől. Végül sok sikert és az ügyhöz méltó, nemes versengést kívánt a diákoknak.

A versenyt dr. Orosz Ferenc, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke nyitotta meg, aki köszönetét fejezte a váci önkormányzatnak az évenkénti támogatásért, külön kiemelve, hogy Vác az egyetlen Wallenberg díjas város Magyarországon. Ezt követően kezdődött meg a 11 csapatot felsorakoztató többlépcsős vetélkedő, melynek eredményhirdetésére már a délután folyamán került sor.
A váci elődöntő dobogósai:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

1-2. a dunaszerdahelyi „Judit” és az ipolysági „PAZSIMA” nevű csapat (képünkön a győztesek és felkészítő tanáraik) – a két holtversenyes győztes egyaránt bejutott a márciusi kétnapos országos döntőbe
3. a ceglédi közgazdasági szakgimnázium csapata.

A legjobb váci résztvevő a 4. helyen végző boronkays trió lett – írja a vac.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!