Itt a polgármester mérlege az első száz napról

Elkészítette száznapos mérlegét Matkovich Ilona polgármester, a közösségi oldalon megjelent közleményében egyebek között úgy fogalmaz: jó érzéssel tölti el, hogy elkerültek mindenféle politikai tisztogatást, mindenkit a szakmai tudása, a munkája alapján ítélnek meg. “Külön öröm, hogy néhány korábbi munkatárs is visszajött, és most erősíti a városháza csapatát” – írja.

A városvezető szerint megnyugtató, hogy kemény megszorításokkal ugyan, de kezelni tudták az örökölt gazdasági vészhelyzetet a város talpon maradása érdekében. Kidolgoztak egy olyan takarékos önkormányzati struktúrát, ami évi közel 5 milliós megtakarítást jelent a költségvetésben.

A városüzemeltetést prioritásnak vevő városvezetői feladatmegosztást alakítottak ki. A választás után azonnal nekifogtak egy nagytakarításnak, úttisztításnak, és addig csinálták, amíg az anyagi források engedték. “Idén folytatjuk a város rendbetételét, bízom benne, hogy kapunk hozzá annyi lakossági segítséget, mint ősszel. A költségvetésben parkfenntartásra, útjavításra sokkal nagyobb összeg betervezésére idén még nem lesz módunk, ezeket a feladatokat el kell látni költséghatékonyabb működéssel” – hívja fel a figyelmet Matkovich Ilona.

A “nyíltság, a takarékosság és a polgárközpontúság mentén” átszervezték az önkormányzat kommunikációját, a megújult Váci Hírnök a napokban kerül a postaládákba. A polgármester reméli, akik elolvassák, úgy érzik majd, hogy egy információban gazdag magazinújságot tartanak a kezükben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Új utcanévtáblák kerültek kihelyezésre Deákvárra

“Habár hétfőn elkezdik a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársai lebontani a karácsonyi díszítést, bennem sokáig megmarad az advent emléke. Kezdődött a sok száz fős közös énekléssel, amiből aztán gyönyörű városimázs film kerekedett Vácról. Bízom benne, hogy a karácsony és az évváltás apropóján közelebb hoztuk egymáshoz a váci közösségeket a rendezvények során” – olvasható az összegzésben.

Matkovich Ilona kifejti: az elmúlt hónapokban igyekeztek a gazdasági, társadalmi, kulturális élet helyi szereplőivel felvenni a kapcsolatot, megismerni elképzeléseiket és tájékoztatni őket terveikről. Hasonló célokból igyekeztek tapasztalatokat gyűjteni más települések bevált módszereiből, elindítottak egy szélesebb diplomáciai együttműködést más országokkal, új működési formákat keresve.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Megújul az útburkolat a Tímár utcai csatornacsere után

Az év végén a várost sújtotta néhány vis maior jellegű probléma is. Igyekeztek ezeket a leggyorsabban megoldani. Gondoskodtak például a hideg napokon a legszegényebbekről és a hajléktalanoknak minőségi szállást és ellátást nyújtott a város.

“Nem hallgathatom el, hogy a kormánypárti ellenzék részéről számos nemtelen támadást kaptunk. Talán a legelképesztőbb az volt, amikor olyan szabály visszavonásáért kardoskodtak, amit ők maguk vezettek be, majd elnevezték »szájzár-rendeletnek«. Ezzel keltették hamis látszatát annak, hogy az új váci városvezetés korlátozza a szólásszabadságot. Hihetetlen, de nem ismerték az általuk alkotott rendelkezést, sőt még az ombudsmanhoz is elmentek panaszra” – írja a városvezető.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Új utcanévtáblák kerültek kihelyezésre Deákvárra

Fontos része volt a munkának, hogy segítették sportegyesületeket abban, hogy a TAO-rendszert felhasználva fel tudják tölteni a támogatási kereteiket. Áttekintették a folyamatban lévő beruházásokat, egyeztettek a kormány, illetve az illetékes minisztériumok munkatárasaival, hogy mely beruházásokat tudják újraindítani, vagy folytatni.

“És ami a legfontosabb feladatunk: a város fizetőképességének megtartását előtérbe helyező költségvetést készítünk elő, nyíltan megosztva ezzel kapcsolatos gondjainkat a lakossággal. Egy szóval: rengeteg a terv és a ránk váró feladat, amelyek közül, remélem, minél több megvalósulásáról fogok tudni beszámolni a 2020-as év értékelésekor. Szeretném, ha a mi időszakunk a békés fejlődés korszakaként kerülne be a város történetébe” – fogalmazott befejezésül Matkovich Ilona. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!