Itt az e-recept, csak használni kell(ene)

Bevallom, én is kicsit értetlenül állok még az e-recept használatával kapcsolatban, és eddig nem is váltottam ki így a felírt gyógyszerem. Anyósom azonban diadalittasan mesélte, hogy milyen egyszerű. Az e-recepttel kapcsolatban dr. Salamon Beátát, az Alsóvárosi Gyógyszertár tulajdonosát kérdeztem meg.

– Az én háziorvosom nem jelezte felém, hogy e-receptet válthatok ki. Mindenki számára elérhető már?

– Az e-receptet a hazai egészségügyben 2017 novemberében vezették be. Ekkor a gyógyszertárak mindegyike rendelkezett az e-recept lehívásához szükséges informatikai rendszerrel. A háziorvosi rendelők, szakorvosi rendelők és kórházak a kezdetek óta folyamatosan csatlakoztak a rendszerhez, mára elmondhatjuk, hogy közel 100 százalékban. A kezdeti nehézségeket a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer mára lényegében leküzdötte.

– Hogyan zajlik egy e-recept felírása és kiváltása?

– A mai gyakorlatban az orvos kétféleképpen rendelhet gyógyszert betegének. Papír alapú vényen abban az esetben, ha gyógyászati segédeszközt rendel, illetve ha nincs lehetősége (pl. házi betegellátás keretében) e-recept felírására. E-recepten ilyenkor az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) kerül rögzítésre a gyógyszer rendelése.

A jelenlegi e-recept rendszerben vényköteles gyógyszerek kiváltására van lehetőség, viszont nincs gyógyászati segédeszközök kiváltására. Ez a napi gyakorlatban leginkább a vércukor mérésére használt tesztcsíkok és az inzulin beadásához szükséges tűk esetében okoz gyakran félreértést, ugyanis ezek az eszközök gyógyászati segédeszköz kategóriába tartoznak és minden esetben papír alapú vény szükséges hozzájuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Még egy gyakori probléma a papír alapú vény és az úgynevezett felírási igazolás megkülönböztetése. Külsőre mindkettő a régi rózsaszín, NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) által kiadott hagyományos receptet jelenti, de a tartalma más. A papír alapú vényen két vonalkód található és nincs rögzítve az EESZT-ben. A felírási igazoláson három vonalkód látható és rögzítve van az EESZT-ben. Gyakori probléma, hogy a beteg gyógyszereit TAJ kártya és személyi igazolványa felmutatásával kiváltja, majd egy következő alkalommal a felírási igazolással is ki szeretné váltani. Mivel a felírási igazolás az e-recept papír alapú leképezése, ezért erre nincs lehetőség.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

a.) 14 éven aluli személynek gyógyszert nem szolgálunk ki.
b.) 14 éven aluliak számára történő gyógyszer rendelésekor az orvos minden esetben felírási igazolást állít ki, mellyel a vényköteles gyógyszert 14 életévét betöltött személy részére kiadjuk.
c.) 14 életévét betöltött személy részére, ha saját magának vált ki vényköteles gyógyszert szükséges
– vagy a recept (két vonalkód)
– vagy a felírási igazolás (három vonalkód)
– vagy saját azonosításra alkalmas igazolvány, mely lehet TAJ kártya + személyi azonosító okmány vagy E-személyi igazolvány. Utóbbi esetben a patikákban levő e-személyi igazolvány olvasó eszközök csak abban az esetben tudják kiolvasni az igazolványból a TAJ számot, ha használója ismeri annak 6 számjegyű pin kódját. Ennél a pontnál elmondanám, nagyon gyakori, hogy a betegek név alapján kérik az e-receptek kiszolgálását. Erre nincs lehetőség!
d.) 14. életévét betöltött személy, ha hozzátartozója számára vált ki vényköteles gyógyszert szükséges
– vagy a recept
– vagy a felírási igazolás
e.) Európa Kártyával rendelkező beteg esetében, ha a beteg külföldön fizeti a társadalom biztosítását az orvos minden esetben papír alapú receptet ír, erre tudja kiváltani a vényköteles gyógyszert.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

– Ha valaki más gyógyszerét, például a férjéét szeretné kiváltani, mit kell tennie? Úgy tudom, meghatalmazást jelenleg még nem tud csináltatni.

– Jelenleg más gyógyszerének a kiváltásához mindenképpen szükség van a papír alapú receptre vagy a papír alapú felírási igazolásra, amit az orvos kérésre kinyomtat. A közeljövőben elindításra kerül a meghatalmazási rendszer, mely az EESZT egy új felhasználási területe lesz. A meghatalmazás az EESZT-ben előzetesen rögzítésre kerül. A meghatalmazás a beteg közreműködésével, személyes hitelesítéssel lesz adható elektronikusan a www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal-on ügyfélkapu belépéssel a DÖR (Digitális Önrendelkezés) lehetőséget választva, vagy személyesen a kormányablakok segítségével. Meghatalmazással a meghatalmazott kiválthatja majd a meghatalmazó vényköteles gyógyszereit.

Gyakori félreértés, hogy a krónikus gyógyszereket szedő betegek sokszor úgy gondolják, receptjeik automatikusan kerülnek fel az e-térbe. Ez nem így van. Az EESZT rendszere nem váltja ki az orvos-beteg találkozásokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Az EESZT-ben rögzített vények három hónapig érvényesek, a három hónap letelte után nincs lehetőség a receptek kiválthatósági idejének meghosszabbítására, még akkor sem, ha az adott gyógyszer hiánycikk.

EESZT-ben rögzített vényen szereplő gyógyszer helyettesítésére, ha az orvos a helyettesíthetőséget nem zárja ki, van lehetőség az aktuális OGYÉI helyettesíthetőségi lista alapján. Ebben az estben a betegek ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó gyógyszert kapnak, különbség a gyártóban és brand névben van.

Az e-receptek Magyarország területén belül bármelyik gyógyszertárban kiválthatók. Az orvos nem egy adott patikába küldi az elektronikus vényeket. Így, ha a beteg elutazik, gyógyszereihez az ország területén belül bárhol hozzáfér.

– Mint gyógyszerész, mennyire látja jónak ezt az új fajta rendszert?

– Gyógyszerészként úgy gondolom, az EESZT bevezetésével egy széles felhasználási körű, folyamatosan fejlődő rendszert kapott a lakosság és az egészségügyi ellátó szervezet. Gyorsabban lehet információhoz jutni és ezen információk birtokában segíteni betegeink mielőbbi gyógyulását. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!