Külföldről csempészik be a hagyományos kazánokat

Megvan a megoldás a gyűjtőkémények drága korszerűsítésének elkerülésére. Fellélegezhetnek a társasházban élő, kéménykorszerűsítés és kazáncsere előtt álló háztartások.  Nagyrészüknél megoldás lehet az új típusú készülék, mellyel sokat spórolhatnak az érintett családok.  A Szerelvénybolt Kft. reményei szerint az új alternatíva hatására a kazáncsempészési kedv is visszaesik.  

A rendeletek szigorodása folyamatos gondolkodásra és alkalmazkodásra sarkallja a kazángyártókat. Vannak, akik a fogyasztó beletörődése és anyagi terhelése helyett másfajta megoldásra törekednek. A készülékfejlesztések hatására sikerült egy olyan korszerű kazánt létrehozni, ami csatlakoztatható a zárt égésterű, gravitációs gyűjtőkéményhez. „A BIASI Recupera megfelel a szabályozásoknak, energiahatékony, és gond nélkül csatlakoztatható a közös, zárt égésterű kéményhez úgy, hogy a hagyományos kazánok működésébe sem zavar bele” – ismertette az újdonságokat Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa.

A gyűjtőkéményes társasházak közel 88 százalékának nyújthat megoldást ez a termékfejlesztés. Ezzel a kéményátalakítás költsége megspórolható, ami komoly anyagi terhet vesz le az érintettekről. „A BIASI Recupera egy olyan hagyományos, zárt égésterű kazán, ami eléri a kondenzációs hatásfokot, ezért a CE minősítése kondenzációs elnevezésű, de kondenzáció alig képződik” – magyarázta Buczkó Tihamér, a BIASI márka hazai képviseletének szakértője.

A készülék rendelkezik a szükséges engedélyekkel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületgépészeti laboratóriuma mellett a katasztrófavédelem kéményszakértői is bevizsgálták, majd hitelesítették. Azonban kerületenként, országrészenként eltérő elképzelések mentén bírálják el az érintett szervek az engedélyeztetést, ezért a tervezést és elfogadással kapcsolatos ügyintézést érdemes szakértői segítségre bízni.

A magyar társasházakban élők helyzete korántsem egyszerű.  Az évről évre szigorodó, a fűtőkészülékek energiahatékonyságára és károsanyag-kibocsátására vonatozó rendeletek sok család elé állítanak komoly anyagi akadályokat. Az egyedi fűtőberendezésekkel rendelkező, de füstgázkivezetés szempontjából közös gyűjtőkéménybe torkolló épületek lakói egy-egy kazán meghibásodása esetén mindannyian készülékcserére és kéményátalakításra kényszerülnének. Ennek oka az, hogy az energiatakarékos és korszerű kazánok működési elvük miatt nem illeszkednek a régi kéményrendszerekhez.

„A kondenzációs kazán, miután a füstgázból kinyerte a hőt, majd lehűtötte azt, olyan nyomással érkezve tolja ki azt a légkörbe, ami a közös gyűjtőkémény áramlását megzavarja” – magyarázta Patonai Roland.  A készülékkorszerűsítés önmagában eddig nem volt elég, a régi típusú kémények több szempontból is átalakításra szorultak. A BIASI Recuperával ez a korszak lezárulhat.

A lakóközösség tagjainak az átalakítás és korszerűsítés komoly anyagi terhet jelent: lakásonként egymillió forintra is rúghatnak a költségek. A kényszerhelyzet miatt több, kártékony alternatíva és jelenség is felütötte a fejét. „Azt látjuk, hogy sokan a végletekig elmennek a régi kazán javítgattatását illetően, csak ne kelljen lecserélni azt” – tette hozzá a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

Elterjedt ennél egy szomorúbb magatartási forma is. „Sokan külföldről csempészik be a régi típusú készüléket. Ezeknek a beszerelése illegális, de mivel a felelősség a tulajdonost terheli, így akad olyan szerelő, aki vállalja a munkát. Ezek viszont kötelező éves bevizsgálás nélkül működnek, ami könnyen katasztrófához vezethet”– folytatta a szakértő. Az új készülék várhatóan ezeket a problémákat is visszaszorítja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!