Ma még egzotikus, de a jövő foglalkozása lehet

A következő évtizedben a becslések szerint 18 millió zöld állás jöhet létre, és számos, most még extrémnek ható foglalkozás is. Számos változást okoz majd a klímaváltozás és a fenntarthatóságra törekvés a munka világában is. A következő évtizedben mintegy 18 millió zöld állás jöhet létre – idézte az Adecco Csoport előrejelzését a Portfolio.

2017-ben a zöld foglalkozások aránya a teljes gazdaságon belül mindössze 0,7 százalékot tett ki. A munkaerő közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó vállalat szerint globálisan 7-8 millió plusz munkahely fog keletkezni 2030-ra, igaz úgy, hogy mintegy 78 millió új munkahely jön létre, miközben 71 millió megszűnik.

A legnagyobb növekedés a napenergia, a biomassza és a szélenergia hasznosításával összefüggő területeken várható. Az előrejelzések szerint 2030-ra a közszféra mellett a többi szektor is egyre meghatározóbbá válik: a hulladékgazdálkodás 25,7, az energiaszektor 18,9, a közlekedés 17,7 százaléknyi zöld állást kínálhat majd -írja az infostart.hu.

A megszűnő pozíciókban dolgozók számára sok esetben csak átképzés mellett lesz lehetőség újra elhelyezkedni.

Az elemzés szerint a jövő legkeresettebb zöld foglalkozásai

 • Zöld mérnök: a háztartási eszközök hatékony fogyasztásának megtervezése mellett az otthonok számára áramfogyasztás tesztet is végeznek majd.
 • Vízlábnyom menedzser: a vállalat vízfogyasztása mellett a termékek vagy szolgáltatások vízfelhasználás szempontjából hatékonyabb megvalósítását segítik.
 • Virtuális egészségügyi munkatárs: a digitális technológia alkalmazásával lehetővé teszi a betegek számára, hogy az otthonukban saját maguk nyomon kövessék egészségi állapotukat. Ezáltal a betegeknek kevesebbet kell utazniuk, gyorsabban felgyógyulhatnak, és az egészségügyi rendszer túlterheltsége is csökkenthető.
 • Áruházi energia specialista: a vásárlók számára tájékoztatást ad az eszközök energia- és vízfelhasználásáról.
 • Zöldtető és zöldfal kertész: karbantartja ezeket a városi élettereket, amelyek segítik a légszennyezettség csökkentését, segítik az épületek beolvadását a környezetükbe, és növelik a biodiverzitást.
 • Zöld telefonközpont munkatárs: telefonon keresztül nyújt tájékoztatást és tanácsot arról, hogyan használhatjuk az otthoni eszközeinket fenntartható módon, időt, energiát és vizet spórolva.
 • Okos utazásszervező: az utazási idő és a torlódások mérséklése érdekében megtervezi az utazásokat, kikerüli a közlekedési dugókat és optimalizálja az útvonalakat.
 • Termékútvonal nyomonkövető menedzser: a fogyasztók körében egyre nő az igény arra, hogy tisztában legyenek a megvásárolt termék előállításának körülményeivel, és a címkén található információk valódiságával.
 • Zöld autószerelő: a hibrid és elektromos autók szervizeléséhez az autószerelők részéről is új képességekre van szükség.
 • Szemétlerakó újrafeldolgozó: a kereslet növekedésével megnövekedhet az igény a régi hulladéklerakókban található értékes alapanyagok feldolgozására.
 • Mesterséges hús tudós: az őssejtből kifejlesztett mesterséges hús előnye, hogy a hús hagyományos előállítási módjához képest jóval kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik, ezért a tudósok ezzel azt remélik, hogy egy boldogabb, egészségesebb, tisztább és zöldebb környezet valósul meg. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!