Nem szűnik meg a kiállítás, csak kevesebb darab lesz

Egy testületi döntés értelmében kevesebb részből áll majd a Pannónia Házban látható öntöttvas kiállítás. Mint azt Forró Katalintól, a Tragor Ignác Múzeum igazgatójától megtudtuk, a hely szűke indokolta kérésüket. Berczelly Attila több, mint 400 tárgyat tartalmazó gyűjteményét 2007-ben vásárolta meg Vác városa a magángyűjtőtől.

Kiemelte: a gyűjtemény egy része a város tulajdonában van, amit a múzeum kezel, míg a másik felét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumtól kölcsönözték. A mostani döntéssel a nagy kályhák fognak eltűnni a kiállításról, ezzel helyet felszabadítva, de a kiállítás jól átgondolt, és az öntöttvas művesség széles spektrumáról képet ad továbbra is a látogatóknak.

– A pincehelyiségben van a Gádor-gyűjtemény is, amelyet fel kellene hozni, hogy egy méltóbb helyre kerülhessen – emelte ki a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A képviselőtestület januári ülésén arról is döntött, hogy négy múzeumi épület városi tulajdonba vételét kezdeményezi a vagyonkezelőnél, de nem akarja a Széchenyi utcai Középkori Pince Kiállítóhelyet megszerezni. Ennek az az oka, hogy a jelenleg is bizonytalan ideig zárva tartó tárlat helyszíne folyamatosan beázik az utca átépítése óta.

Forró Katalin elmondta: korábban több felújítást is elvégeztek, hogy megakadályozzák a beázást, de sajnos nem jártak sikerrel, ezért döntöttek az átmeneti bezárás mellett. Várhatóan hamarosan az ott található régészeti anyag is más helyre kerül majd, ahol megtekinthetik az érdeklődők. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!