Az ellátások csak váci lakóhellyel rendelkezőknek járnak

Több, a váci polgárokat is érintő helyi rendeletmódosítás lépett hatályba az elmúlt napokban, melyeket a koronavírus miatt elmaradt grémiumi ülés miatt Matkovich Ilona polgármester hagyott jóvá. Az alábbiakban ezek legfontosabb elemeit foglalja össze a vac.hu.

INGYENES KÖZTERÜLET FOGLALÁS MŰEMLÉKEKNÉL
A közterületek használatáról és rendjéről szóló rendeletben bővült a díjmentesség köre annak érdekében, hogy elősegítsék az épületek homlokzatfelújítását. Így a jövőben egy éven belül legfeljebb 2 hónapos időtartamra a műemlék és a helyi védettség alatt álló – valamint jobbára belvárosi – épületek állványozása miatt nem kell közterület-használati díjat fizetni.

A VÁCI LAKÓHELLYEL RENDELKEZŐKNEK JÁR KEDVEZMÉNY
A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjai az utolsó díjrendezés óta eltelt évek átlagos költségnövekedésével (kb. 8%-kal) emelkednek. Az ellátások nagy részét a jövőben csak azok vehetik kedvezményesen igénybe, akik váci lakóhellyel rendelkeznek. Szigorodott az idősek otthonába való bekerülés szabályozása is: a jövőben csak olyan személy kerülhet be, aki legalább 3 éve váci lakóhellyel rendelkezik. Eddig városunknak több milliós pluszkiadást jelentett más településen lakó, de szolgáltatásokat Vácon igénybe vevők ellátásának finanszírozása. A rendeletmódosítás következtében ezen költségek nagy részét a jövőben a környező önkormányzatoknak kell megtéríteni.

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG: SZABÁLYOZOTT SÖVÉNYMAGASSÁG
A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletbe a közlekedésbiztonság érdekében bekerült, hogy az útkereszteződésektől és a gyalogátkelőhelyektől mért 7 méteres távolságban a növényzet (sövény, tuja, stb.) maximális magassága 80 cm lehet. A sétálóutcákban található ingatlanok használóinak a közterület rendben tartására vonatkozó kötelezettségei, illetve a városban találhat ingatlanok használóinak a közterületre vonatkozó kötelezettségei is változnak. Ez a közterület az ingatlan telekhatárától a sétálóutcában 4 méteres, egyéb területeken az úttestig tartó távolságban határozza meg a tisztítási, karbantartási és síkosságmentesítési kötelezettséget, illetve a szemét- és gyommentesítést, valamint a 30 centiméternél magasabb fű levágását.

Több szempontból egységesítésre kerültek a közösségi együttélés szabályozásáról szóló rendelet előírásai a fásszárú növények védelméről szóló rendelet tartalmával. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!