Az elnök, a politikai haszonlesés és az M1 híradója

Nem mindig követem nyomon az amerikai politikát, amely harsányságával, állandó konfliktuskeresésével gyakran ellenszenves és amióta Trump az elnök, ráadásul kiszámíthatatlan is. Ám aggódva figyelem, ahogy egyre jobban elszabadul a vírus náluk. A legutóbbi huszonnégy óra alatt a halálesetek száma 253-mal nőtt, a fertőzöttek száma pedig 70 ezerhez közelít New Yorkban. Emiatt a kormányzó mondott egy olyat, amire azért a világban sok helyen felkapták a fejüket.

„Ha most széthúzunk, a vírus legyőz minket. Ha bármikor is fontos volt az egység, akkor az a pillanat most van” – mondta Andrew Cuomo kormányzó, aki nem mellesleg demokrata, míg Trump republikánus.

A kétségbeesett szavak összecsengenek egy sokkal közelebbi politikus pár órával ezelőtti megnyilatkozásával. Áder János köztársasági elnök egységre szólította fel az országot, megjegyezve, nem most van itt az ideje a politikai haszonlesésnek.

Persze, ez nem jut el minden fülbe, leginkább oda, ahová kellene. Az M1-es állami tévécsatorna esti híradójában nem hagyhatták ki, hogy nekimenjenek a szocialistáknak és egy korrektnek nem nevezhető, lejárató anyagot közöltek az egyik vidéki helyi elnök nyilatkozataiból. Csakhogy ezzel két nagy baj is van.

Az egyik, hogy Orbán Viktor nem szorul az M1 védelmére, amely egyébként ily módon kontraproduktív és vastagon szembe megy a köztársasági elnök szándékaival. A miniszterelnök ettől függetlenül is teszi a dolgát, a jelek szerint eredményesen és egyre több ember bízik abban – pártállástól függetlenül -, hogy összefogva, figyelve az országos döntésekre, hamar túl leszünk ezen a durva helyzeten.

A másik nagy baj, hogy egyre többen fordulnak el az M1-től, pedig nagyon fontos, a vírus elleni harcban nélkülözhetetlen információkat is közölnek. Ám a durva és elfogult politikai riportjaik ellenszenvet váltanak ki, ezzel pedig éppen az állami televíziónak ez a csatornája áll át akarva-akaratlanul a vírus oldalára: az emberek inkább más adókra kapcsolnak.

Csak megismételni tudom Áder János szavait: nem most van itt az ideje a politikai haszonlesésnek. És még tegyük hozzá a New York-i kormányzó fontos mondatát: ha most széthúzunk, a vírus legyőz minket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments