Egy okos tipp: termesszünk otthon, a spájzban gombát

Jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtalálhatóak a különböző gombafajták vagy a belőlük készült szószok, öntetek. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel is. Hogy milyen buktatókra kell számítani? Mennyiből lehet saját gombaültetvénye az embernek és milyen jogszabályokat kell betartania hozzá?

A gombák jótékony hatásairól már sokk cikk jelent meg. Ezek a különleges élőlények már régóta a kínai gyógyítás alapvető elemei, de a modern gyógyászatban is számtalanszor helyet kapnak. Szakemberek szerint valószínűleg antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Emellett termelnek úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését. A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!