Gitáros dalnokok estje az Arcusban

Március 6-án este azért gyűlt össze igen szép számú érdeklődő az Arcus Galéria és Könyvesboltban, hogy meghallgassák, amint Czombos Péter és Bardócz L. Csaba felváltva szép, dallamosan összerakott mondatokat (hétköznapi mini sztorikat és klasszikus verseket) pakolgatnak gitárhúrok pengetésére.

Bardócz L. Csaba – rá igen jellemző módon – afféle anekdotázó gitáros dalokat adott elő, olyan szerzeményeket, amelyek megszövegezéséhez és megénekléséhez sokszor egy-egy különös, humoros, meglepő élethelyzet adott ihletet – például egy egymás mellett elbeszélő, a vendég és a pincér szempontjait ütköztető éttermi párbeszéd, a párkapcsolatokra óhatatlanul jellemző olykori bántó pengeváltás, vagy épp egy régi kocsikázás, aminek során egy, a rádióból hallott nóta minden más érzetet kizárt, még jó, hogy sikerült az úton tartani az autót.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Aztán volt egy olyan dal is, amely egy optimista és egy pesszimista ember elképzelt párbeszédét idézte, zárásként a Snoopy kutya kalandjairól szóló képregény egy aforizmás gondolatát citálva, miszerint: „Egy nap mind meghalunk…! Úgy van, de az összes többi napon nem fogunk.”

Czombos Péter három költő, Utassy József, Kiss Benedek és Weöres Sándor műveire hangolta dalszerzői válogatását, és – főként a Tekereg a szél című vers saját dallamú előadásával – ékesen bizonyította, hogy igazán jó szövegek rendkívül változatos módon megzenésíthetők, úgy, hogy hol az egyik dallam, hol a másik visszhangzik jobban a fejben-szívben-lélekben, sőt akár keveredni is tudnak.

Czombos Péter invitálta a közönséget egy áprilisi verses-muzsikás estre is a Váci Egyházmegye kulturális központjába, a Credo-házba, ezen az eseményen a közreműködők a tíz éve elhunyt Utassy József emléke előtt tisztelegnek majd megzenésített verseivel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!