Gyűjtsünk medvehegymát, ha ismerjük a szabályokat

A gyenge télnek köszönhetően az erdő aljnövényzetéből a megszokottnál korábban előbukkantak a medvehagyma levelei, ami visszavonhatatlanul azt jelenti, hogy megérkezett hozzánk a tavasz. Ennek a fokhagymaillatú vitaminbombának a gyógyító hatása már régóta köztudott, leveleit nyersen, illetve ételek összetevőjeként is fogyasztják. Nem árt tudni néhány hasznos információt a gyűjtéséről.

A hazánkban őshonos évelő növénnyel leggyakrabban a Zselic, a Mecsek és a Bakony területén találkozhatunk. A medvehagyma főként a nyirkos és árnyas aljnövényzetben érzi jól magát, ezért főleg a bükkös, gyertyános és tölgyes erdőkben csaphatunk le rá. Nevét egy népmonda alapján kapta, ami szerint a téli álmukból felébredő medvék előszeretettel fogyasztják nagy mennyiségben, hogy erőre kapjanak az étlen töltött hónapok után.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!