A nagyszerű békéscsabai kolbászok közül is kiemelkedik a Juhász-család kétszeres fesztiválgyőztes szárazkolbásza. Azt kevesen tudják, hogy ebben nagy része van ifjabb Juhász Györgynek, aki a Vác FC-ben focizik. Mint kiderült, a kolbászkészítés sok évtizedes hagyomány a családban. Ma még a foci az élete, de azt mondja, hamarosan fordulhat a kocka.
A kolbászkészítés Békés megyében sok helyütt tradíció. „Édesanyám szülei kondorosiak, édesapáméi pedig békéscsabaiak. Mindkét családban rendszeresen tartottak disznótorokat, úgyhogy én már ebbe születtem bele. Gyermekkoromból rengeteg ilyen emlékem van. Ráadásul a keresztapám hentes. Általában hétvégenként vágtunk állatot, de ha hétköznap tartottak disznótort, igyekeztem ellógni a suliból” – mondta Gyuri abban az interjúban, amelyet az Autószektornak adott.
Ilyen az előzmények után logikusan következett, hogy a szüleihez hasonlóan kolbászkészítő lesz ő is. Hivatalosan bejegyeztette magát kistermelőnek. Ám bevallja? még mist is a foci az élete – a kolbászkészítés mellett, persze.
„Ma még a futball áll az első helyen, de hamarosan fordulhat a dolog. A kolbászbizniszbe két ok miatt kapcsolódtam be. Egyrészt, mert a sportnak köszönhetően nagyon sok az ismerősöm, akiken keresztül mindenfelé eljut a híre a Juhász-kolbásznak. Másrészt – és ez a fő ok –, mert amikor vége lesz a focinak, ebből szeretnék megélni. Jelenleg a váci NB II-es csapatban játszom, és Budapesten élek. De amikor csak tudok, hazamegyek, segítek. Sőt, olykor még árulok is a csabai piacon.”
Gyuri Csabán 10 évig focizott. Akkor könnyű volt egyszerre futballistának és kolbászkészítőnek is lenni. Csak a közelmúltban jött el Békéscsabáról. Azóta természetesen pár disznóvágás kimaradt az életéből. De igyekszik előre tervezni az évet, hogy ez is, az is beleférjen. „Pontosan tudjuk a családban, mikor, milyen teendő lesz otthon. Ki van találva, mennyit készítünk, mennyit adunk el. Ehhez én is tudok alkalmazkodni. A legfontosabb alkalmakkor természetesen otthon vagyok” – mondja az interjúban. ♦