Koronavírus: álhír, hogy a háziállatok is terjesztik

Riasztó hírek érkeznek innen is, onnan is, hogy vannak, akik attól tartva, hogy házi kedvencük terjeszti a koronavírust, igyekeznek megszabadulni kutyusuktól, cicájuktól. Olyan fotókat is megosztottak már, hogy kidobott állatok kóborolnak az utcákon. Ezek a chipek alapján nagyrészt visszavihetők gazdájukhoz, de ami ennél is fontosabb: hivatalosan közölték, hogy a háziállatok nem terjesztik a humán vírust!

„A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót. Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint ez az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat” – olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara állásfoglalásában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!