Koronavírus: álhírterjesztőket fogott el a rendőrség

Közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki egy újabb, a későbbiekben szabadlábon védekező férfit a rendőrök. A 32 éves Z. Ákos szintén a világjárvánnyal kapcsolatban tett közzé valótlan állításokat az online térben – írja a police.hu. Ezekre az álhírekre is jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében. A rendőrök azonosították, majd március 11-én elfogták a férfit, kutatást tartottak otthonában, ahol informatikai eszközöket foglaltak le.

A rendőrség azt is írta, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat. Ennek a figyelemnek köszönhetően – egyebek mellett – már négy nyomozást folytat közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vers a peronon: idén nyáron is magyar költők versei hallhatók a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

A nyomozások olyan internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, azok íróira és terjesztőire irányulnak, melyek az új koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan állításokat tartalmaznak – írja az Index.

Ilyen volt az a cikk, amely azt híresztelte, hogy Magyarországon 2020. januárban többen megfertőződtek az új koronavírussal. Ennek a közlésnek a nyomán fogták el a nyomozók február 7-én a 30 éves Sz. Viktort és a 44 éves N. Erikát, akiket gyanúsítottként hallgattak ki. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!