Koronavírus: egyre többet költ a város a védekezésre

A vírusjárvány elhúzódása által okozott pénzügyi nehézségekkel számol a városháza. Jelenleg ugyanis a költségvetésből a védekezésre költött pénzt a kormány nem téríti meg, s mivel sok területen gyakorlatilag leállt az élet, jövőre például az iparűzési adóbevétel esetében nagy érvágásra kell készülni. A városvezetés előrelátóan különböző helyzeteket modellez, hogy amennyire csak lehet, felkészülhessenek az újabb feladatok megoldására.

„Igyekszünk az események előtt járni. Pénzügyileg is, hiszen szembe kell néznünk azzal, hogy a járvány gazdasági következményei kikerülhetetlenek. Elkezdtük modellezni ezt a helyzetet. Látni kell, hogy az önkormányzatok legfontosabb bevétele az iparűzési adó, amely jövőre akár a felére is csökkenhet. Így az egymilliárdos (!) kiesés még szűkebb mozgásteret adhat az önkormányzatnak” – írta Matkovich Ilona polgármester egy, a hetet összefoglaló, a közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Testületi döntés a Karacs-torzó rendezése érdekében

Egyelőre úgy látja, hogy a kormány az önkormányzat feladataihoz további finanszírozást nem ad. Viszont az önkormányzatoknak sok bevétele megszűnt. A sport területén nincsenek bérleti díjból származó bevételek, lekötött rendezvények maradtak el, és rendre jönnek az önkormányzati helyiségekben működő vendéglátóhelyektől az igények a bérleti díj átmeneti csökkentésére. Nem működnek a konyhák, miközben az önkormányzatnak több mint száz konyhai dolgozója van.

„Egyelőre a szabadságokkal sakkozunk, két hetekre határozzuk meg, hogyan mentsük minél hosszabb ideig a kényszerből bezárt önkormányzati intézményeknél dolgozók helyzetét. Folyamatosan vizsgáljuk, milyen munkákra tudjuk átcsoportosítani őket, hiszen a szabadságuk hamarosan elfogy” – írja a polgármester.

Hozzáteszi: eddig az önkormányzatokra maradt feladatokhoz, például az otthon rekedt emberek és a hetven év felettiek ellátásához semmilyen új finanszírozást nem kaptak a központi költségvetésből. Ami némi biztatást ad ebben a reménytelennek tűnő gazdasági helyzetünkben, hogy a héten az Európai Bizottság döntése értelmében átcsoportosítottak Magyarország számára kétezer milliárd forintot támogatás formájában. Ezt a forrást az egészségügyi rendszerek, munkaerőpiacok támogatására és más sérülékeny területek megerősítésére használhatjuk fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Testületi döntés a Karacs-torzó rendezése érdekében

„Bízom benne, hogy Vácnak jut ebből az összegből, hiszen járási székhelyként rengeteg olyan szociális, kulturális feladatot kell ellátnunk, ami túllép a város határain. És amelyek finanszírozását a váci önkormányzatnak saját költségvetéséből kell – az állami normán túl – kiegészítenie” – jegyezte meg Matkovich Ilona.

Az uniós támogatással kapcsolatban meglehetősen ellentmondásos hírek láttak napvilágot, a kormány feladata lenne, hogy tisztázza a helyzetet. Félő azonban, hogy védekezés magas költségeire hivatkozva végül az önkormányzatoknak nem, vagy alig jut majd támogatás, s ez alaposan megviseli majd a településeket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments