Koronavírus: jelentős szigorítások a váci kórházban

A koronavírus miatt kialakult országos helyzetre való tekintettel a Jávorszky Ödön Kórházban már a múlt héten megalakult a koronavírus operatív testület. A dr. Urbán Edina főigazgató főorvos által vezetett, kilenc szakemberből álló munkacsoport kidolgozta a járványügyi helyzetre vonatkozó működési rendet. A team a hét minden napján áttekinti az előző nap kórházi tapasztalatait, figyelembe veszi az operatív törzs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Kormány által hozott döntéseket, határozatokat, hatósági ajánlásokat, amelyeket beépít az adott napi eljárásrendbe.

A koronavírus helyzet sok új feladatot ad a kórház összes dolgozójának, akik rendkívüli fizikai és pszichés terhelésnek vannak kitéve. Az ő védelmük kiemelten fontos feladat. A kórházvezetés alapvető érdeke, hogy a betegek, a dolgozók és a lakosság biztonságának megőrzése érdekében, minél gyorsabban meghozza a szükséges döntéseket, intézkedéseket. „A változásokról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. Mindenkitől együttműködést, valamint a szabályok szigorú betartását kérjük és várjuk!” – írják friss közleményükben.

Az alábbiakban a közleményt változtatás nélkül közöljük.

Az intézmény ezúton is tájékoztatja a lakosságot, hogy a következő változások léptek életbe:

Járóbeteg szakellátás

A Kormány rendelete alapján a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerülnek. Kérjük betegeinket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) a háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében csak a járványhelyzet után keressék fel szakrendelőinket, diagnosztikai részlegeinket. Kérjük, hogy amennyiben a beteg állapota engedi, kísérő nélkül érkezzen a vizsgálatra. A várakozás ideje alatt- lehetőség szerint -, próbálják meg a legalább egy méteres távolságot tartani. A fertőzés terjedésének visszaszorítását szolgálják azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét: a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani, és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is Virágos Vác - Várják a jelentkezőket április 15-ig

A kórház és a járóbeteg szakellátás belépési – és  főbb közlekedési csomópontjain, újabb kézfertőtlenítő automaták kerültek kihelyezésre, amely a megelőzést, illetve a megfelelő kézhigiénét biztosítja. Kérünk minden Sürgősségi Betegellátó Osztályra, vizsgálatra, kontrollra, szakrendelésre érkező beteget és kísérőt, hogy belépéskor és kilépéskor minden esetben vegyék igénybe a készülékeket!  A kézfertőtlenítés helyes technikáját a kézfertőtlenítő adagolók melletti tájékoztató táblák segítik.

Az emberi erőforrások minisztere utasítása értelmében, a veszélyhelyzet végéig az intézmények elhalasszák az ütemezett műtéteket, természetesen a sürgőssé váló műtétek kivételével.

Kapcsolattartási jogok

  • A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;
  • a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen;
  • a súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;
  • a beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Új bölcsőde nyílt Vácon - Deákváron modern, korszerű gyermekintézmény várja a kicsiket

Ezen esetekben – a járványveszélyre tekintettel – a fertőzés elleni fokozott védelem biztosítása mellett, legfeljebb egy egészséges személy védőruházat viselésével, a járványügyi szabályok szigorú betartásával, tartózkodhat a beteg, illetve a szülő nő mellett. A látogatásra vonatkozó engedélyt, az osztályvezető főorvossal szükséges egyeztetni!

Az országos látogatási tilalomra vonatkozó jogszabály értelmében, a tilalom megszegőjével szemben, 30.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedő egészségügyi bírság kiszabását vonhatja maga után.

Csomagküldés

Kérjük a hozzátartozókat, hogy a betegek részére összeállított csomagok pénzt, nagyobb értékű árut (műszaki cikk, telefon, egyéb) ne tartalmazzanak! A csomagban elhelyezett értéktárgyakért, készpénzért felelősséget nem tudunk vállalni.

A csomag összeállításakor az általános ruházati, tisztálkodási és használati eszközöket, a kevésbé romlandó élelmiszereket, egyedi gyógyszerek, valamint vitaminok pótlását részesítsék előnyben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ünnepi hangulat különleges szivárvánnyal a váci Kossuth téren

Kérjük, hogy a csomagot – lehetőség szerint – lezárva, a beteg adataival ellátva (név, osztály, kórterem) a kórház főbejárati portáján, hétfőtől vasárnapig 07-10, illetve 15–18 óra között adják le. A csomagokat az őrző-védő cég munkatársainak segítségével juttatjuk el az osztályokra. A csomag átvételekor átvételi elismervényt nem adunk.

Programok

Az intézmény minden belső- és külső programját törölte, illetve későbbi időpontra halasztja.

Az operatív törzs által üzemeltetett és kezelt honlapon (www.koronavirus.gov.hu) a koronavírussal kapcsolatban minden aktuális információt megtalálnak az érdeklődők. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, amik a hét minden napján 24 órában elérhetők: 06-80/277-455; 06-80/277-456. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!