Koronavírus: korlátozásokat jelentett be a polgármester

Újabb, a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó városi intézkedéseket jelentett be hétfőn délutáni sajtótájékoztatóján Matkovich Ilona polgármester, az operatív törzs vezetője. Elmondta:  információik szerint Vácott három személy van karanténos megfigyelés alatt. Az esetlegesen koronavírus fertőzéssel diagnosztizált betegeket nem a váci Jávorszky kórházban ápolják majd, hanem Balassagyarmaton.

A járvány helyi megelőzése érdekében az ötfős helyi operatív törzs munkáját több szakember segíti majd folyamatosan. A grémium alapos megfontolások után meghozta első, a polgárokat közvetlenül is érintő döntéseit. Ezek a következők:

– Folyamatos a szükséges védőeszközök, fertőtlenítők beszerzése, ezek továbbítása intézményeinkbe.

– A sportintézményeink bezárását követően azonnali hatállyal bezárták kulturális intézményeinket a látogatóink elől. Így visszavonásig nem nyit ki a könyvtár, a színház, a művelődési központ, a levéltár, a múzeum és a Tourinform iroda sem.

– Információik szerint az iskolások fegyelmezetten távol maradtak ugyan az iskolai megjelenéstől, ám a város területén kisebb-nagyobb csoportokban töltik az időt. Ennek megakadályozására, a fiatalság és a váci polgárok egészségének védelmében mától nem lehet használni a váci közterületi játszótereket. A zárhatóakat lezárták, de a többit is szigorúan ellenőrzik.

– Az önkormányzati bölcsődék és óvodák is bezárnak holnaptól. Rendkívüli ügyelet formájában, maximum 5-10 fős csoportokban biztosítanak ellátást azon gyermekek számára, akiknek elhelyezését – a szülők írásban megindokolt kérésére – az intézményvezető engedélyezi. Az étkezést csak az intézményben benn lévők számára tudják biztosítani, elvitelre nem főznek.

– A város három óvodai hálózatában a lecsökkent igény miatt egy óvoda marad nyitva.

– A hajléktalan szálláson tartózkodók dönthetnek maradásukról, ám ha elhagyják az intézményt, vissza már nem térhetnek oda.

– Holnaptól megszűnik a személyes ügyfélszolgálat mind a polgármesteri hivatalban, mind a Váci Városfejlesztő Kft-nél, mind azok tagvállalatainál. Tehát a Váci Távhő Kft-nél is. Az ügyintézés elektronikus, telefonos, vagy postai úton lesz biztosítva.

– Mivel a fertőzésveszély fokozottabb a közösségi közlekedési járműveken, megkérnek mindenkit, hogy csak szükség esetén hagyja el a lakását. Jelentősen szűkítik a helyi autóbuszjáratok számát, a munkába járást még biztosítják 6, 14 és 22 óra magasságában, valamint a kórház – rendelőintézet megközelítésére koncentrálnak. A sejcei járatok teljes egészében megmaradnak. A buszjáratok szűkítése külső okok miatt vélhetően leghamarabb szerdán lép életbe. Az tanácsolják, hogy az emberek egészségük érdekében használjanak védőmaszkot a tömegközlekedési eszközökön. Kérik, figyeljék az önkormányzati médiafelületeket, a vac.hu honlapot, vagy a Facebook Vác Város Önkormányzata oldalt.

A szerdai képviselőtestületi ülés megtartásra kerül, de – a kivételes helyzetre tekintettel – kérik a polgárok távolmaradását.

A bentlakásos idősotthonokban folyamatos a látogatási tilalom, az idősek napközi otthona folyamatosan üzemel.

A mozgáskorlátozottak egyesületének a szükséges segítségnyújtást megadják. A bentlakásos iskolák tanulóit ellátják.

Az önkormányzati működésben dolgozó fogorvosok csak súlyos esetekben, ügyeleti rendben látják el a jelentkezőket. A minimális szintre szeretnénk redukálni a háziorvosok rendelőben történő munkáját. Így kérik a betegeket, hogy a telefonos egyeztetést vegyék igénybe, amely eredményeként a háziorvos a panaszos otthonában igyekszik ellátni a feladatát. Felhívják a figyelmet arra, hogy a váci kórházban szigorításokat léptettek életbe a járó- és a fekvőbeteg ellátásra vonatkozóan.

Az önkéntes, vagy kötelező házi karanténban tartózkodó váci polgároknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy – amennyiben egyéb módon ezt nem tudják megoldani – a városházán telefonon kérjenek segítséget étkezés biztosítására, gyógyszerkiváltásra, bevásárlásra. Ez esetben jelezzék kérésüket a 27/315-534-es vagy a 27/513-439-es telefonszámon.

„Néhány ajánlást is szeretnék megfogalmazni. Kérem, csak szükség esetén menjenek közösségbe. A postán, üzletekben, patikákban használjanak védőmaszkot. A kilincseket minden intézményben folyamatosan fertőtlenítsék. Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy tartsunk be minden ajánlott egészségügyi jótanácsot. Kerüljük a tömeget, figyeljünk arra, hogy gyermekeink ne közös szabadidős tevékenységként értelmezzék az iskolai szünetet, hanem maradjanak otthon” – mondta Matkovich Ilona.

Hozzátette: ugyanakkor nem szabad engedni, hogy a pánik átvegye az irányítást. A fenyegetettséggel egy ideig együtt kell élni, de „nagyon komolyan gondolom, hogy ezt a járványt csak egymásra figyelve, egymást segítve győzhetjük le”.

„Szükség esetén hozunk majd olyan intézkedéseket, amelyek nem mindenki számára kellemesek. De a városvezetés nevében leszögezem: minden döntésünk arról szól, hogy a városban megelőzzük a járványt, vagy minél alacsonyabb szinten tartsuk a megbetegedések számát.

Ebben kérem az önök további segítségét, fegyelmezettségét és mások iránti figyelmességét. Jó egészséget minden váci polgárnak!” – fejezte be a polgármester. (képünkön: Matkovich Ilona, mellette Fehér Zsolt, az emberi kapcsolatok bizottságának elnöke, Kiss Zsolt, Ferjancsics László és Inotay Gergely alpolgármesterek)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!