Koronavírus: plexi válaszfal, telefon, Skype a börtönben

A büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését a hazai börtönökben. Az aktuális járványügyi helyzet miatt  ideiglenes megelőző intézkedések léptek életbe a magyar börtönökben, köztük a váciban is.

A járványügyi helyzetre figyelemmel a fogvatartottak további intézkedésig havonta egyszer, alkalmanként harminc, legfeljebb hatvan percben fogadhatnak látogatót oly módon, hogy a fogvatartottak és a látogatók között testi kontaktusra, érintkezésre nincs lehetőség. A családi látogatófogadás ideiglenesen fel lett függesztve, a cseppfertőzés további elkerülésének érdekében a fogvatartottak és hozzátartozóik plexivel ellátott látogatófogadó helyiségben találkozhatnak.

A fogvatartottak egyidejűleg legfeljebb két fő kapcsolattartót fogadhatnak, valamint saját és hozzátartozóik egészségének megóvása érdekében javasolt, hogy ne kezdeményezzék gyermekkorú, 60 év feletti életkorú, illetve tartósan vagy aktuálisan beteg hozzátartozó látogató fogadását. A büntetés-végrehajtási intézetek a személyes kapcsolattartás kiváltására telefonos és Skype-os lehetőségeket is biztosítanak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Új bölcsőde nyílt Vácon - Deákváron modern, korszerű gyermekintézmény várja a kicsiket

A bv. intézetekbe belépő személyek köre is korlátozásra kerül, így a fogvatartottak lelki gondozásában, börtön pasztorációjában, missziós tevékenységében együttműködő külső egyházi és civil személyek, valamint az oktatást végző tanárok is ideiglenes jelleggel felfüggesztik a bv. intézetekben végzett munkájukat.

A börtönök felkészültek – a járványügyi helyzettől függő – szükséges további intézkedések bevezetésére, ugyanakkor már most valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos a felület- és eszközfertőtlenítés, illetve megtörtént az egészségügyi személyzet védőeszközökkel és érintés nélküli, digitális hőmérőkkel való felszerelése. Emellett rendszeres a figyelemfelhívás a személyi állomány és a fogvatartottak számára a prevenciós higiéniai szabályok betartására; a napi többszöri kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés lehetősége biztosított.

Valamennyi bevezetésre kerülő – az aktuális járványügyi helyzethez igazodó – megelőző intézkedésről mind a fogvatartottak, mind hozzátartozóik, kapcsolattartóik tájékoztatást kapnak, valamint a büntetés-végrehajtási szervezet hivatalos weboldalán is elérhetőek lesznek a legfrissebb információk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!