Koronavírus: püspöki intézkedések az egyházmegyében

Terjedelmes levélben tette közzé a koronavírus miatt a Váci Egyházmegyét érintő intézkedéseit Marton Zsolt püspök. Ezek egyrészt a templomok rendjével, másrészt a misék megtartásával foglalkoznak. Egy fontos döntés például, hogy a perselypénzt a jövőben az ajtóknál szedik be a hívektől.

Felhívják a figyelmet, hogy azokat az ajtókat, amelyeknél ez megoldható, hagyják nyitva, hogy ne kelljen oly gyakran használni a kilincset. Kerüljük a fizikai érintkezést, mint például a kézfogást és lehetőség szerint készpénzhasználatot is.

„A meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak. Templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és körültekintően kell eljárni. Kérjük, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, mielőtt közösségbe megy. Különösen is figyeljünk idősebb embertársainkra” – írja a püspök.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány hírei

További intézkedéseket is bevezetnek:

  • Lehetőség szerint minden templomban biztosítsanak kézfertőtlenítési lehetőséget, s kérjék meg a híveket, hogy be- és kimenetelkor éljenek ezzel a lehetőséggel, s tartsák be az alapvető higiéniai előírásokat.
  • A szentmiséken a perselyezést távozáskor az ajtóban állva tegyük meg(mivel a készpénz a betegség átadása szempontjából veszélyforrás, ezért nem célszerű, ha ez a kézbe áldozás előtt történik).
  • A gyermekek homlokának kereszttel történő megjelölését a fizikai kontaktus elkerülése miatt hagyjuk el. Helyette testi érintés nélküli áldást adhatunk a gyermekeknek.
  • A szenteltvíztartók használatának mellőzése idején bátorítjuk a híveket, hogy vigyenek haza otthonaikba szenteltvizet, melyet a sekrestyékben kérhetnek.

A papoktól kérik, hogy átmenetileg ne utazzanak külföldre. A külföldről visszatérő papoknak kötelező két hétre házi karanténba vonulniuk, mielőtt a hívek között folytatják szolgálatukat.

A kórházlelkészi szolgálat keretében az önkéntes beteglátogatók szolgálata szünetel, a kórházi lelkigondozók és a papok jelenlétét a kórházakban továbbra is biztosítják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tisztelettel köszöntjük a szépkorú Balogh Sándort

Március 16-tól április 30-ig a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár és a Váci Egyházmegyei Könyvtár személyes látogathatóságát felfüggesztik.

„A Püspöki Hivatal működését rendkívüli helyzetben is biztosítani kell. A személyes ügyfélfogadást igyekezzünk minimálisra csökkenteni. A nagyobb létszámú személyes megbeszélések egyeztetéseket mellőzzük, s áttérünk a telefonos konferenciabeszélgetésre, illetve e-mailes egyeztetésre. A rendkívüli helyzetre való tekintettel, kérem, hogy a gyors információáramlást érdekében naponta többször ellenőrizzék e-mail fiókjukat!” – áll a püspöki felhívásban, amely teljes terjedelmében itt olvasható el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!