Koronavírus: részleges kijárási tilalom Sződligeten

Sződligeten március 25. és április 2. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelt el Sződliget polgármestere, a testülettel egyeztetve, erről tájékoztat Facebook oldalán. A tilalom többek között a 70 év feletti lakosokra is érvényes.

A polgárok nagy többsége tudomásul vette a meghozott döntéseket és fegyelmezetten eleget is tesz az elvárásoknak – ez nagyon fontos visszajelzés – köszönjük. Ugyanakkor látom azt is, hogy még mindig jelentős számban vannak, akik a kialakult veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését – írja a közösségi oldalon Sződliget polgármestere, Juhász Béla.

„Látok az utcán beszélgetni csoportokat, játszótereken játszó kisgyerekeket. Megítélésem szerint ezek nem szükségszerű lakossági találkozások, így növelhetik a járvány terjedését. Ugyancsak látok közterületen beszélgetni szociális gondoskodásban részesülő idős embereket, az iskolákban elrendelt otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Polgármesterként úgy vélem, mindannyiunk érdekében újra hangsúlyozni kell és további intézkedésekkel még inkább erősíteni szükséges az otthonmaradás fontosságát, ezért Sződligeten 2020. március 25. – április 2. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelek el. Meggyőződésem, hogy az önkormányzatnak példát kell mutatni!” – írja a polgármester.

Ezért a fentiek értelmében otthonmaradásra köteles:

– az önkormányzat azon munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő), akit az önkormányzat otthoni munkavégzésre kötelezett,

– az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti sződligeti lakos,

– az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A fenti rendelkezés alól kivételt jelent: a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás.

Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat ellenőrzi, s az alábbiakban leírtak szerint, a fokozatosság elvét betartva intézkedhetnek: tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, illetve ha ez szükséges, jelzéssel élhetnek az oktatási-nevelési intézmény fenntartója, a szociális ellátást nyújtó intézmény vezetője, valamint az érintett személy munkáltatói joggyakorlója felé.

Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak, melynek során kezdeményezhetik az otthoni munkáról való visszahívást, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását – olvasható az írásban.

„Bár a törvény jelen helyzetben felhatalmazást ad a polgármesternek a döntések egyszemélyi meghozatalára, hiszen a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: katasztrófavédelmi törvény) 46. § (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselőtestületének a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, mégis én úgy láttam helyesnek, hogy a részleges kijárási tilalom elrendelésére vonatkozó javaslatot egyeztetem a képviselőkkel. Tájékoztatom önöket, hogy a polgármesteri határozatot a képviselőtestületi tagok egyhangúan támogatták” – írja végül a település vezetője. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!