Koronavírus: részleges kijárási tilalom Sződligeten

Sződligeten március 25. és április 2. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelt el Sződliget polgármestere, a testülettel egyeztetve, erről tájékoztat Facebook oldalán. A tilalom többek között a 70 év feletti lakosokra is érvényes.

A polgárok nagy többsége tudomásul vette a meghozott döntéseket és fegyelmezetten eleget is tesz az elvárásoknak – ez nagyon fontos visszajelzés – köszönjük. Ugyanakkor látom azt is, hogy még mindig jelentős számban vannak, akik a kialakult veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését – írja a közösségi oldalon Sződliget polgármestere, Juhász Béla.

„Látok az utcán beszélgetni csoportokat, játszótereken játszó kisgyerekeket. Megítélésem szerint ezek nem szükségszerű lakossági találkozások, így növelhetik a járvány terjedését. Ugyancsak látok közterületen beszélgetni szociális gondoskodásban részesülő idős embereket, az iskolákban elrendelt otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Polgármesterként úgy vélem, mindannyiunk érdekében újra hangsúlyozni kell és további intézkedésekkel még inkább erősíteni szükséges az otthonmaradás fontosságát, ezért Sződligeten 2020. március 25. – április 2. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelek el. Meggyőződésem, hogy az önkormányzatnak példát kell mutatni!” – írja a polgármester.

Ezért a fentiek értelmében otthonmaradásra köteles:

– az önkormányzat azon munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő), akit az önkormányzat otthoni munkavégzésre kötelezett,

– az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti sződligeti lakos,

– az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

A fenti rendelkezés alól kivételt jelent: a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás.

Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat ellenőrzi, s az alábbiakban leírtak szerint, a fokozatosság elvét betartva intézkedhetnek: tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, illetve ha ez szükséges, jelzéssel élhetnek az oktatási-nevelési intézmény fenntartója, a szociális ellátást nyújtó intézmény vezetője, valamint az érintett személy munkáltatói joggyakorlója felé.

Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak, melynek során kezdeményezhetik az otthoni munkáról való visszahívást, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását – olvasható az írásban.

„Bár a törvény jelen helyzetben felhatalmazást ad a polgármesternek a döntések egyszemélyi meghozatalára, hiszen a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: katasztrófavédelmi törvény) 46. § (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselőtestületének a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, mégis én úgy láttam helyesnek, hogy a részleges kijárási tilalom elrendelésére vonatkozó javaslatot egyeztetem a képviselőkkel. Tájékoztatom önöket, hogy a polgármesteri határozatot a képviselőtestületi tagok egyhangúan támogatták” – írja végül a település vezetője. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!