Koronavírus: tünetek és veszélyes tévhitek

Egyre több rossz hír érkezik a világból a koronavírussal kapcsolatban, Olaszországban például 16 millió embert zártak karanténba. Idehaza sokkal jobb a helyzet, egyenlőre eddig 9 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük öt iráni, egy brit, és három magyar állampolgár. A betegség megjelenése Budapestre koncentrálódik, ezért a főváros közelsége miatt érdemes odafigyelnünk az eseményekre.

2019 decemberében Kínában, Vuhan városában ismeretlen eredetű kórokozót azonosítottak, mely először a SARS-CoV2 nevet kapta. A vírusos fertőzés felső-légúti betegségeket, tüdőgyulladást okoz. Kezelése egyelőre csak támogató terápiával történik.

Több, régóta ismert koronavírus is okozott már fertőzéseket a világon, a legismertebbek ezek közül a SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma), és a MERS (Közel-keleti Légúti Koronavírus).

A manapság egyszerűen csak „koronavírusként” emlegetett COVID-19 koronavírus-járványt okozó vírus is a koronavírusok rendszertani csoportjának tagja, kódneve SARS-CoV2.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

Fertőző koronavírus

A koronavírus ezen típusa cseppfertőzés útján terjed, fertőzési rátája 2-5. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzőképes beteg által megfertőzött betegek száma valahol 2 és 5 között van. A vírus székletből is kimutatható.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!