Koronavírus: Vácon még nincs megfertőződött beteg

Továbbra sincs Vácon vírusfertőzött, legalábbis eddig az egészségügyi szervek nem találtak ilyen embert városunkban – hangzott el a hétfő délutáni városházi sajtótájékoztatón. Matkovich Ilona bejelentette: a következő időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a hetven évnél idősebb polgárokra. Emellett számos más intézkedésre is sor kerül.

A városvezető azt kérte: mindenki a hiteles csatornákon tájékozódjon. A legfontosabb információk folyamatosan megjelennek a vac.hu weboldalon, vagy a Vác Város Önkormányzat hivatalos Facebook oldalán. Az előbbin a KORONAVÍRUS nevű rovatban minden információt egy helyen találnak meg.

A jelenlegi információink szerint továbbra sincs olyan váci polgár, akinél kimutatták volna a koronavírus fertőzést. Többen vannak viszont akár hatósági, akár önkéntes karanténban. „Szeretnénk, ha az idősebb korosztály tagjai egyre nagyobb számban maradnának lakóhelyükön. Ennek elősegítésére döntéseket is hoztunk” – tette hozzá a polgármester, aki köszönetekkel folytatta: „Elsősorban a fegyelmezett, saját magára és másokra odafigyelő váciaknak köszönöm meg a példamutató magatartásukat. Köszönöm a váci egészségügyben dolgozók már eddig is erőn felüli helytállását” – hangzott el.

A korábbi önkormányzati döntések röviden:

    • a költségvetésből elkülönítettek a védőeszközökre 5 millió forintot,
    • létrehozták a Helyi Operatív Törzset,
    • megszüntették a személyes ügyfélszolgálatot a hivatalban és az intézményekben, helyette telefonon, illetve e-mailben tartják a kapcsolatot a lakossággal,
    • bezárattuk bölcsődéket, óvodákat, kulturális intézményeket, a nyilvános illemhelyeket,
    • bezárásra kerültek a játszóterek, fitneszparkok,
    • jelentősen szűkítették a helyi buszközlekedést, elkezdték a telekocsi szolgálat megszervezését.

„Meggyőződésem, hogy ezek szükséges és hasznos lépések voltak, még akkor is, ha kényelmetlenséget okoznak. Az önkormányzat számára továbbra is a váci polgárok egészsége a prioritás. Örömmel mondhatom, hogy az egyik legnehezebb kérdésben, a hajléktalanok ellátásában is fontos előrelépés történt: az ő körülményeiket is megnyugtató módon rendezni tudjuk. Mint ahogyan az előrelátó és szervezett beszerzésnek hála, Vácott a védőfelszerelések is eljutottak a megfelelő helyekre. Különböző felajánlásokból ma délelőtt például kétszáz védőmaszkot, kesztyűt tudtunk átadni személyesen a váci kórháznak is, és a héten még viszünk védőmaszkot” – jelentette be Matkovich Ilona.

Mint már a Váci Napló is megírta, megalakították a Váci Ügyfélszolgálatot, amelyet szükség esetén hétköznap 8-tól 16 óráig lehet hívni a 06-30/158-5424-es telefonszámon. Emellett bővítik az önkéntesek csoportját, az új csoportnak a Jószomszéd Hálózat nevet adták. A Jószomszéd Hálózatot a 06-30/953-2206-os telefonszámon hívhatják, itt fogadják az önkéntes felajánlásokat és igényeket.

Ismert, hogy bizonyos feltételek megléte esetén a kormány a helyi önkormányzatok feladatául szabta a 70 évesnél idősebb polgárok ellátását. Ez alapján kidolgozták, miben tud a váci önkormányzat a kötelezőn túl is segíteni azokon az idős polgártársainkon, akik vállalják, hogy nem hagyják el a lakásukat. Remélik, hogy az ellátási kötelezéshez a kormány mielőbb biztosít forrást, de addig is a város eleget tesz a feladatának.

Minden 70 éven felüli váci lakos hamarosan kap egy tájékoztató levelet – jelezte a városvezető. Amennyiben a napi ellátásban nem számíthat családja és lakókörnyezete segítségére, nem részesül jelenleg is működő városi ellátásban, az önkormányzat gondoskodik alapvető ellátásának megszervezéséről. Ennek feltétele, hogy vállalja, hogy nem hagyja el lakását.

Az ellátás három területet érint:

  1. hétköznaponként, térítési díj mellett a szociális étkezést szállító cég az új igénylők számára napi egyszeri meleg ételt biztosít lakásra szállítással;
  2. hétfőn és csütörtökön – egy, a rászoruló által összeállított lista alapján és a segítővel történő elszámolás útján – bevásárolnak számára;
  3. szerdánként az így kiváltható gyógyszereket – szintén elszámolással – kiváltják a rászoruló részére.

A meleg étel biztosítását egy, a váci szociális étkezést eddig is közmegelégedésre kiszolgáló cég szervezi majd. A bevásárlásnál és a gyógyszer kiváltásnál pedig a Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület munkatársai lesznek az érintettek segítségére.

„A gyakorlati részleteket az elküldött levélben ismertetjük az idősekkel. Ebben tájékoztatunk az ellátásra jelentkezés és a kapcsolattartás módjáról is. Felhívjuk továbbá a figyelmét, hogy kollégáink önkormányzati igazolással rendelkeznek, így azt mindig kérjék el tőlük ellenőrzésre” – hívta fel a figyelmet Matkovich Ilona.

Természetesen igyekeznek segíteni a 70 évüket be nem töltött rászorulókon is. Ennek részleteiről a városházi honlapon lehet tájékozódni.

„Ne felejtsék el, most olyan a világ, ahol szeretteinket akkor óvjuk meg, ha távol maradunk tőlük. Mi hétvégén próbáljuk megtörni az egyhangúságot, elkezdtük a maradjotthon koncertek szervezését a lakótelepekre. Köszönöm, hogy figyelnek egymásra, és kérem, tájékozódjanak, és segítsenek a rászorulóknak, ha vannak ilyenek a környezetükben. További vírusmentes napokat kívánok minden vácinak!” – zárta sajtótájékoztatóját a polgármester. (képünkön: Inotay Gergely és Kiss Zsolt alpolgármesterek, Fehér Zsolt, az emberei kapcsolatok bizottságának elnöke és Matkovich Ilona)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!