Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány

Pár perccel ezelőtt, 15 órakor rendkívüli vészhelyzetet hirdetett Magyarországon – ezt jelentette be a kormány. Ennek megfelelően különleges szabályok léptek életbe, elmarad például egy sor rendezvény. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendeltek el a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. 

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán az Operatív Törzs tájékoztatóján. Percekkel a tájékoztató után már meg is jelent a Magyar Közlöny, ahol hivatalosan is kihirdették a veszélyhelyzetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki” – áll az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban.

A veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytagként a kormányfőt jelölték ki.

A későbbiekben külön kormányhatározatok rögzítik az egyes intézkedéseket, feladatokat. A jogszabályból az is kiderül, hogy a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. „A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában” – írják.

Ez a rendelet a kihirdetése napján 15 órakor lépett hatályba. (képünkön: Gulyás Gergely miniszter – fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!