Koronavírus: webkamerán lehetséges az Örökimádás

A koronavírus terjedése, a szomszédos országok helyzete, és az utóbbi napok magyarországi eseményei miatt a piarista atyák és az örökimádás fő koordinátorai arra az elhatározásra jutottak, hogy a vírusjárvány idejére a a Vácott, a Szentháromság tér szomszédságában található kápolnát bezárják. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020 március 17-i rendelkezése szerint a „nyilvános liturgia 2020. március 22., Nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel”.

Az örökimádó kápolna mérete és elhelyezkedése miatt sajnos nem adottak a feltételek ahhoz, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését. Időseket hozzátartozóik már most sem engedik el az örökimádásra, és több fiatal részéről is jelzés érkezett, hogy nem tudják vállalni eddigi órájukat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Nagy a szárazság, ezért ne vágd tövig a kertedben a füvet

Ezen tények alapján úgy döntöttek, hogy átmeneti időre az otthon való szentségimádásra hívják az örökimádókat.

A kápolna ajtaját március 18-án este 8 órakor bezárták. Viszont az örökimádó kápolnában már a kezdetektől fogva ott van egy webkamera, amely az Oltáriszentségre irányul. Az Oltáriszentség továbbra is ott marad a tabernákulumban, a webkamerán keresztül mindenki számára lehetséges továbbra is a szentségimádás. A legkönnyebben megjegyezhető módon innen érhető el: http://orokimadas.info vagy az engesztelok.hu főoldala. Mivel nem lesz a kápolnában állandó felügyelet, ezért a gyertyák nem fognak égni.

Ezzel az intézkedéssel nem megszűnik az Örökimádás, hanem éppen ellenkezőleg, mindenki otthonába eljut, sokkal többen bekapcsolódhatnak, mint eddig bármikor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Péntektől vasárnapig karanténkoncertek lesznek Vác főtérén

Akik számára az a fontosabb, hogy fizikai valójukban is ott legyenek az Oltáriszentség előtt, azok számára napközben lesz lehetőség a személyes jelenlétű örökimádásra. A templom előtere március 22-étől nappal reggel 8 órától este 8 óráig továbbra is nyitva lesz. A szembemiséző oltárra kiteszik az Oltáriszentséget. És aki szeretné, továbbra is végezhet szentségimádást, illetve szentséglátogatást a templom előteréből. A csappal ellátott tartályból exorcizált szenteltvizet is bárki magával vihet.

“Mindnyájan érezzük, hogy az imára még nagyobb szükségünk van, mint valaha. Ha a nyilvános imára most össze is szűkülnek a lehetőségeink, a szívében mindenki imádhatja Istent, és ehhez felhasználhatja a virtuális eszközöket is. A szívbéli ima és virtuális eszközökön keresztüli közös imádkozás lehetőségei adottak, ebben is óriási erő rejlik. Használjuk ki ezeket, és legyünk ezek alkalmazásában találékonyak és kitartók! Folytassuk tovább még nagyobb hittel és bizalommal az imát!” – írja Bocsa József piarista atya.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Július 1-től új határidő lép érvénybe a fúrt kutak bejelentésére

Az örökimádás weboldala itt érhető el. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!