Megvásárolta az állam a nagymarosi Kittenberger-házat

Megvásárolta az állam a tulajdonosoktól a nagymarosi Kittenberger-házat, a kormány döntése révén 81 millió forintot fizettek az ingatlanért a teljes, a nagy vadász személyes tárgyait megőrző berendezéssel együtt a 2021-es vadászati világkiállítás keretéből – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a város országgyűlési képviselője.

Nagymaros örömmel fogadta a hírt, és az új tulajdonossal, az Ipoly Erdő Zrt-vel közösen szeretné hasznosítani a páratlan lehetőségeket kínáló gyűjteményt, amely várhatóan sok látogatót vonz majd, s a diákok számára egy interaktív kiállítás keretében mutathatja be Kittenberger Kálmán hat afrikai útján összegyűjtött anyagot.

A világhírű vadász az Afrikában eltöltött tizenhat év alatt több mint háromszáz állatfajt fedezett fel, s egy nagyszerű gyűjteménnyel gazdagította az országot, ám ez sajnos a világháború poklában jórészt megsemmisült – emelte ki Rétvári Bence. A Kittenberger-hagyaték megnyitása a nagyközönség előtt erősítheti büszkeségünket, hogy ilyen nagyszerű tudóst adtunk a világnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A képviselő kiemelte: Nagymaros fejlődése tavaly felgyorsult, hiszen a város egyetlen év alatt mintegy 324 millió forintnyi pályázati pénzhez jutott. Ebből épül a sportpark, megszépült a strand, felújítják a művelődési ház egy részét, az orvosi rendelő is korszerűsödik.

Heinczinger Balázs polgármester azt mondta: a nagymarosiak régóta várták ezt a napot és hogy eljött ez a pillanat, köszönet illeti a kormányt és az Ipoly Erdő Zrt-t. A város önerőből nem tudta volna megvenni a Kittenberger házat, pedig Nagymaros egy csiszolatlan ékkő, amely egyre vonzóbb lehet az idelátogatók számára. Az itt élők egy kifejezetten zöld, minőségi turizmust álmodtak meg maguknak, s ebbe a jövőképbe illeszkedik ez a mai nap – mondta a polgármester.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgatója is azt emelte ki, hogy a Kittenberger-hagyaték egy páratlan kulturális érték, amely a várossal közösen működtetve a felújítása és a látogatóközpont létrehozása után nagy vonzerőt jelenthet. A tervek szerint 2021-ben nyitják meg majd a nagyközönség előtt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!