Székely Éva olimpiai bajnokra emlékezve

Székely Éva olimpiai bajnokra emlékezünk, akinek veje, Hesz Mihály révén váci kötődése is volt. Váradi Iván Attila írása.

Székely Éva 1927.április 3-án született Budapesten, apja erdélyi, anyja felvidéki származású volt. Kilencévesen, a csillaghegyi strandon a rádió közvetítésen hallotta, hogy Csík Ferenc a 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnok lett Berlinben. Ekkor határozta el, hogy ő is olimpiai bajnok lesz. Az FTC-ben kezdett el úszni, ahol Sárosi Imre volt az edzője, aki már akkor olimpiai bajnokságot jövendölt tanítványának. Az első felnőtt magyar bajnokságát 13 évesen nyerte. 1941-ben már országos csúcstartó volt. A második világháború alatt zsidó származása miatt nem versenyezhetett. Munkaszolgálatra is elhurcolták, és az élete is csak hajszálon múlott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Zsinórban harmadik bajnokinkat is megnyertük!

Több éves kényszerszünet után 1945-ben lett a válogatott tagja. Az 1948-as londoni olimpián 200 méter mellen negyedik lett. A korabeli sajtó Pillangókisasszonynak nevezte el. (Ekkor még nem vált szét a mell- és a pillangóúszás.) 1952-ben, második olimpiáján ért fel a csúcsra. A helsinki olimpián első nőként, végig pillangózva nyerte a 200 méteres mellúszó számot. Az 1956-os melbourne-i olimpián ezüstérmes lett.1955-ben 400 méter vegyesen világcsúcsot úszott. 1960-ban, 33 éves korában zárta le versenyzői pályafutását, és kezdte el edzői munkáját.

Gyógyszerész diplomát és úszó szakedzői oklevelet szerzett.

1950-ben kötött házasságot Gyarmati Dezsővel (1927-2013), aki háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó volt. Házasságuk 1964-ig tartott. Gyermekük Gyarmati Andrea olimpiai ezüst- és bronzérmes, valamint Európa-bajnok úszó, gyermekorvos, akinek 12 éven át Székely Éva az edzője is volt. Gyarmati Andrea első férje a váci színekben versenyző olimpiai bajnok, kajakozó, fogorvos Hesz Mihály. Gyermekük Hesz Máté válogatott vízilabdázó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Zsinórban harmadik bajnokinkat is megnyertük!

Székely Éva 2004-ben elnyerte a Nemzet Sportolója címet. Több könyve jelent meg. Közülük legismertebb: Sírni csak a győztesnek szabad! Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1981. Ebben pályafutásáról vall, és súlyos szemműtétjét is megírta.

Február 29-én, 92 éves korában halt meg. (Székely Éva lányával, Gyarmati Andreával, a müncheni olimpiára készülve. 1972. Fotó: Petrovits László, MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!