Újra megjelentek az unokázós csalók a városban

A Váci Rendőrkapitányságra az elmúlt napokban, sőt a mai napon is több bejelentés érkezett, hogy a város térségében ismételten megjelentek az úgynevezett unokázós csalók – tájékoztatta lapunkat dr. Horváth Imre  alezredes, megbízott kapitányságvezető. Ezért kérik, hogy ebben a nehéz helyzetben is figyeljenek a veszélyre és hívják fel az idősek figyelmét a csalókra!

Az úgynevezett unokázós csalás minden évben a közkedvelt bűnelkövetési módszerek között szerepel. A bűnözők közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük. Mostanában a vírus a legjobb csali, azt állítják, hogy a közeli hozzátartozó megfertőződött és sürgősen pénzre van szüksége.

Ezekben a csalás típusokban közös:

  • A csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek megszerezni.
  • Telefonon keresik fel őket.
  • Legendával állnak elő, amely történet alapja egy közeli családtagot ért krízishelyzet vagy baleset.
  • Lelki nyomást gyakorolnak, kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megemlékezés közben is figyelni kell értékeinkre

Ne hagyja, hogy a csalók átverjék! Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást! – tanácsolja a rendőrség.

Ilyen esetekben haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert mindenki így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát! A legfontosabb: ne adjunk át pénzt, értéktárgyat senkinek!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesíteni kell a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon! ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!