Váci holokauszt: tények és egy félreértelmezett cikk

1946 óta több, a váci holokauszt történetével foglalkozó tanulmány vagy újságcikk is meggyőződéssel és kritika nélkül állította, hogy Endre László alispán a német megszállást követő harmadik naptól, tehát 1944 március 21-től gettót állíttatott fel Vácott. Valójában azonban egy régebbi írás félreértelmezéséről van szó, s a városban és környékén élő zsidóság sorsát sokkal későbbi döntések határozták meg – írja tanulmányában egy fiatal történész, Végső István, aki a Clio Intézet munkatársa.

Ez a szervezet nagy fába vágta a fejszéjét. „Mi, a történetírással hivatásszerűen foglalkozó fiatal kutatói generáció tagjai kötelességünknek érezzük, hogy a 20. századi magyar történelem sorsfordító eseményeit és térségbeli összefüggéseit alapos forrásfeltárásra alapozva, megfelelő kritikai érzékkel, közérthetően dolgozzuk fel és mutassuk be. Úgy véljük, hogy a felelős történetírásnak továbbra is fontos mondandója és szerepe van a 21. századi modern Magyarországon, s valljuk, hogy a gyakran terméketlen rögeszmecserék helyett olyan valós ­– az ellenkező véleményeket ütköztető és azokat tiszteletben tartó – szakmai vitákra van szükség, amelyek hozzájárulnak egy kiegyensúlyozott nemzeti önképhez és történelemszemlélethez” – írják a nonprofit cégként működő intézet munkáját bemutató honlapon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!