Váci köz-tér: egy csomó, ami nem fáj, de ölhet

Sokan azt gondoljuk, velünk nem történhet meg. De megtörténik a szomszéddal, az ismerősünkkel, vagy egy ismert emberrel. Anyák vesztik el a lányaikat, gyermekek az édesanyjukat, férjek a feleségeiket. Igen, megtörténhet velem vagy veled is. A mellrák nem válogat.

Emlékszem, tizenhat éves gimnazista voltam, amikor az első csomót felfedeztem a mellemben. Én nem gondoltam semmi rosszra, de anyukám és Aranka néni, a háziorvosom rémült arca engem is megingatott kicsit.

A Kék Golyóban kötöttem ki, akkor már én is megrémültem, látva a nálam sokkal fiatalabb gyerekek arcát. Gyógyszert írtak fel, erőssége miatt két hétre kimaradtam az iskolából. De, segített!

Aztán huszonhárom évesen, diplomázás előtt állva, elvesztettem a nagymamám. A lelki teher nagy volt rajtam és akkor ismét megjelent egy csomó a mellemben! Már felnőttfejjel onkológus nőgyógyászhoz fordultam, aki először szintén gyógyszerrel próbálkozott. Most sem voltam megrémülve, bíztam abban, hogy ez is segít majd! De nem.

Az orvosom felküldött a Váci Mellközpontba, mivel azonban még fiatal voltam, csak ultrahanggal vizsgálhattak meg!

A doktornő nagyon kedves volt, de megijedtem tőle, amikor egy óriási injekciós tűvel a kezében közölte, mintát kell vennie a csomóból! Nagy fájdalmat nem éreztem, de az utána következő két hét, míg az eredményre vártam, kikészített! Negatív lett. Azóta a csomó is eltűnt már, de a rettegés megmaradt.

A ma már népbetegségnek számító mellrák alattomos. Tizenkilenc másodpercenként diagnosztizálnak valahol a világban egy nőnél mellrákot. Egyre több nő érintett, és most már nem csak az idősebb korosztály betegsége lett ez!

Ha jobban odafigyelnénk a testünkre, akkor már az első jelnél riaszthatnánk az orvosunkat. Hiszen az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel gyógyítható és a betegeknek hetvenöt százalékának esélye van arra, hogy akár tizenöt év múlva is egészségesen élhessenek – írja egy szakportál.

Nem jár fájdalommal, ezért érdemes havonta önvizsgálatot tartani, szakemberek ajánlása szerint menstruációs periódust követő időszakban a legjobb elvégezni. Mint az én esetem is mutatja, nem minden csomó daganat, de a jobb félni, mint megijedni elvet szem előtt tartva, minden esetben forduljunk azonnal orvoshoz.

A rendszeres ellenőrzés mellett egészséges életmóddal csökkenthető a betegség kialakulása! Tehát éljünk egészségesen, mozogjunk sokat és a havi önvizsgálat mellett vegyük a fáradtságot és évente egyszer járjunk szűrővizsgálatra is.

Ma már én is így gondolom. Tizenhét év telt el azóta, hogy az első csomót felfedeztem, már több ismerőst is elveszítettem a mellrák miatt. Egy kétéves kisfiú anyukájaként meg fogok tenni mindent, hogy megússzam a betegséget…

Én ma bejelentkeztem ismét a Váci Mellközpontba, tegye meg ön is: 06 (27) 620-620/1436-os mellék. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!