Váci köz-tér: egy csomó, ami nem fáj, de ölhet

Sokan azt gondoljuk, velünk nem történhet meg. De megtörténik a szomszéddal, az ismerősünkkel, vagy egy ismert emberrel. Anyák vesztik el a lányaikat, gyermekek az édesanyjukat, férjek a feleségeiket. Igen, megtörténhet velem vagy veled is. A mellrák nem válogat.

Emlékszem, tizenhat éves gimnazista voltam, amikor az első csomót felfedeztem a mellemben. Én nem gondoltam semmi rosszra, de anyukám és Aranka néni, a háziorvosom rémült arca engem is megingatott kicsit.

A Kék Golyóban kötöttem ki, akkor már én is megrémültem, látva a nálam sokkal fiatalabb gyerekek arcát. Gyógyszert írtak fel, erőssége miatt két hétre kimaradtam az iskolából. De, segített!

Aztán huszonhárom évesen, diplomázás előtt állva, elvesztettem a nagymamám. A lelki teher nagy volt rajtam és akkor ismét megjelent egy csomó a mellemben! Már felnőttfejjel onkológus nőgyógyászhoz fordultam, aki először szintén gyógyszerrel próbálkozott. Most sem voltam megrémülve, bíztam abban, hogy ez is segít majd! De nem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az elnök, a politikai haszonlesés és az M1 híradója

Az orvosom felküldött a Váci Mellközpontba, mivel azonban még fiatal voltam, csak ultrahanggal vizsgálhattak meg!

A doktornő nagyon kedves volt, de megijedtem tőle, amikor egy óriási injekciós tűvel a kezében közölte, mintát kell vennie a csomóból! Nagy fájdalmat nem éreztem, de az utána következő két hét, míg az eredményre vártam, kikészített! Negatív lett. Azóta a csomó is eltűnt már, de a rettegés megmaradt.

A ma már népbetegségnek számító mellrák alattomos. Tizenkilenc másodpercenként diagnosztizálnak valahol a világban egy nőnél mellrákot. Egyre több nő érintett, és most már nem csak az idősebb korosztály betegsége lett ez!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani

Ha jobban odafigyelnénk a testünkre, akkor már az első jelnél riaszthatnánk az orvosunkat. Hiszen az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel gyógyítható és a betegeknek hetvenöt százalékának esélye van arra, hogy akár tizenöt év múlva is egészségesen élhessenek – írja egy szakportál.

Nem jár fájdalommal, ezért érdemes havonta önvizsgálatot tartani, szakemberek ajánlása szerint menstruációs periódust követő időszakban a legjobb elvégezni. Mint az én esetem is mutatja, nem minden csomó daganat, de a jobb félni, mint megijedni elvet szem előtt tartva, minden esetben forduljunk azonnal orvoshoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ott lógnak a Facebookon és simán átverik őket

A rendszeres ellenőrzés mellett egészséges életmóddal csökkenthető a betegség kialakulása! Tehát éljünk egészségesen, mozogjunk sokat és a havi önvizsgálat mellett vegyük a fáradtságot és évente egyszer járjunk szűrővizsgálatra is.

Ma már én is így gondolom. Tizenhét év telt el azóta, hogy az első csomót felfedeztem, már több ismerőst is elveszítettem a mellrák miatt. Egy kétéves kisfiú anyukájaként meg fogok tenni mindent, hogy megússzam a betegséget…

Én ma bejelentkeztem ismét a Váci Mellközpontba, tegye meg ön is: 06 (27) 620-620/1436-os mellék. ♦

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!