Vácon még nincsen koronavírusos megbetegedés

Sajtótájékoztatót tartott a koronavírus miatti helyi intézkedésekkel kapcsolatban Matkovich Ilona polgármester csütörtökön délelőtt a városházán. Mint elmondta: Vácon egyelőre nem tudnak fertőzöttről. Arról is beszélt, hogy 5 millió forint értékben szereznek be fertőtlenítő szereket, védőfelszereléseket, melyeket várhatóan péntek délig eljuttatnak a városi intézményekbe, rendelőkbe.

– A legfontosabb, hogy városunkban még nem állapítottak meg koronavírusos megbetegedést. Hogy ez így maradjon a továbbiakban Is az egészségügyi szakemberek és intézmények felkészültségén túl – önkormányzati döntéseket is hoztunk, illetve számítunk az önök együttműködésére, fegyeImezettségére – üzente a város polgárainak.

A városvezető kiemelte: az Operatív Törzs döntése alapján visszavonásig a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények, valamint az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények elmaradnak. Ez természetesen ez a váci eseményekre is vonatkozik.

– Tudni kell, hogy az iskolák bezárását a kormánydöntés megtiltotta, illetve a polgármesterek feladatául szabta meg az esetleges karanténban tartózkodó személyek ellátását. Vác ezek szerint fog cselekedni – mondta Matkovich Ilona.

A polgármester azt is elmondta még, hogy amennyiben az 5 millió forintos keretösszeg nem lenne elég a védekezésre, további pénzeket csoportosítanak át a költségvetésben, hiszen a váci polgárok egészsége minden egyéb városi feladat előtt prioritást élvez.

– Szeretnék egy felhívással is élni. Tekintettel a koronavírus fertőzés veszélyére – a szakmai irányelvekkel összhangban – az önök, a családjuk és embertársaik érdekében kérem, azok, akik két héten belül külföldön jártak, 38 fok feletti lázat észlelnek magukon, nehezen lélegeznek, illetve köhögnek, maradjanak otthon és telefonon vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal – zárta a tájékoztatót Matkovich Ilona.

Lapunk kérdésére válaszolva elmondta : a SZAVAD Egyesület által szervezett szombati faültetés a Ligetben meg lesz tartva, valamint a jövő hétre tervezett képviselőtestületi ülés sem marad el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!