Vasárnap reggel elindult az első emeletes motorvonat

Kigördült a Nyugati pályaudvarról és mától a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedik az első KISS. 2022 végéig összesen 40 nagy kapacitású, 600 ülőhelyes járművet állít forgalomba kormányzati támogatással a MÁV-START. Az új emeletes motorvonat az előírt vizsgálatokat, típusteszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon. Április végétől már a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon is találkozhatnak az utasok az új emeletes vonatokkal.

Májusban és júniusban is egy-egy, júliusban várhatóan további hat KISS lesz utasforgalmi próbaüzemre kész, a 11. jármű pedig augusztusban indulhat el. Az első ütemben munkába álló járművek a két legforgalmasabb elővárosi vonalon, Cegléd és Vác felé közlekednek majd. A Stadler tájékoztatása szerint a 40 KISS emeletes motorvonat gyártására vonatkozó keretszerződés második és harmadik ütemében további nyolc KISS még idén, a további 21 emeletes motorvonat pedig 2022 végéig forgalomba áll.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tudtad, mi köze egy börzsönyi tónak egy római császárhoz?

A Budapest elővárosi forgalmat 2022 végére teljes egészében korszerű KISS, FLIRT és DESIRO járművek szolgálják majd ki. A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: a kormányzati támogatással beszerzett negyven motorvonat több mint 200 milliárd forintba kerül, a vasúttársaság így 24 ezer új ülőhelyet kínálhat az utazóknak. A 2016 és 2024 közötti időszakban mintegy 1800 milliárd forintot fordítanak a már befejezett, kivitelezés alatt álló vagy előkészületben lévő vasúti beruházásokra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt törekvése a közösségi közlekedés és különösen az annak gerincét adó környezetkímélő vasút versenyképességének erősítése az egyéni megoldásokkal szemben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tudtad, mi köze egy börzsönyi tónak egy római császárhoz?

Tuzson Bence országgyűlési képviselő, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára azt emelte ki, hogy az emeletes motorvonatban magyar hozzáadott érték van, Magyarországon gyártották a forgóvázat, a Dunakeszi Járműjavító pedig részt vett az összeszerelésben. Az emeletes motorvonatok forgalomba állításával jelentősen javul a vasúti szolgáltatás minősége, gyorsabb, kényelmesebb eljutást tesz lehetővé Dunakeszi és Budapest között is.

Az ünnepélyes vonatindításon ott volt Rétvári Bence, Vác országgyűlési képviselője is, aki elmondta: naponta körülbelül hatezren ingáznak Vácról Budapestre. A forgalomba álló, új emeletes vonatokkal több ember, pontosabban éri el az úti célját, mivel megszűnhetnek a sokszor előforduló torlódások és késések.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte: a vasúti utasforgalom Budapest elővárosaiban koncentrálódik. Az emeletes motorvonatok a legforgalmasabb elővárosi forgalomban közlekednek. Az üzembiztos és menetrend szerinti közlekedéshez azonban nemcsak a járműállományt, hanem a vasúti pályákat is fejleszteni, karbantartani kell. Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a vasút az egyik legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb közlekedési forma. A modern motorvonatok forgalomba állítása is segít abban, hogy a vasút a kor követelményeinek megfelelő, megbízható szolgáltatást tudjon nyújtani. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!