Zöldi Péter lett a város új főépítésze

Sikeres pályázat lezárásaként városunk jegyzője – mint a polgármesteri hivatal vezetője – 2020. március elsejétől Zöldi Pétert nevezte ki Vác főépítészének.

Mint ismeretes, az előző két önkormányzati ciklusban egymást váltották a főépítészi feladatokkal megbízott szakemberek, nem sikerült hosszútávra is megfelelő megoldást találnia a korábbi városvezetésnek. Emiatt hat, esetenként eltérő elképzelésekkel dolgozó munkatárs látta el a Vác esetében különösen fontos feladatkört. A minden szempontból megfelelő szakember megtalálása érdekében dr. Zsidel Szilvia nyílt pályázatot írt ki, mely sikeresnek bizonyult: eredményeként határozatlan időtartamra Zöldi Pétert nevezte ki Vác város főépítészének.

Zöldi Péter húsz éve lakik Vácon feleségével és három gyermekével. Az Iparművészeti Egyetemen szerzett építészdiplomával, gyakorló építészként és városrendezőként, több éves berlini, szakmájában végzett munka után választotta lakhelyéül a barokk kisvárost. Rendszeresen jelennek meg cikkei szakmai profilú sajtótermékekben. A környezetvédő életszemlélet jegyében a városban gyalogosan és kerékpáron van úton, így részletes ismeretekkel bír Vác építészeti részleteiről is. Családja klasszikus „zöld háztartást” vezet, melynek vezérfonala a minél mérsékeltebb környezeti terhelés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Testületi döntés a Karacs-torzó rendezése érdekében

Kinevezését megelőzően mint főépítészeti munkatárs dolgozott a Városházán. Ars poeticája, hogy a városfejlesztés nem épületek egymásra halmozását jelenti, hanem a közterületek átfogó és emberközpontú fejlesztését, bővítését, karbantartását. Ennek jegyében vállalt részt korábban a budapesti belváros mai arculatának kialakításában, a Vörösmarty tér, Március 15. tér és a Károly körút átépítésének tervezésében.

Váci főépítészként fontos feladatának tekinti a város minden területlének kiegyensúlyozott fejlesztését, a korzó, a barokk belváros, a pihenésre alkalmas területek szerepének átgondolását, a város belső területi tartalékainak kihasználását, az elhagyott ipartelepek bevonását a város életébe. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!