A vírusnak nincs állampolgársága, sem pártprogramja

Érdekes dolgot mondott az idehaza kevésbé ismert, Németországban azonban népszerű Jürgen Trittin zöld politikus, aki korábban volt környezetvédelmi miniszter is. A Die Weltnek adott minapi interjújában a koronavírus hatásait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy bár az uniós államok között jelen van a széthúzás, a megoldás mégis csak az összefogás lesz, hiszen sokkal gyorsabban jutnánk a végére, ha például közösen keresnénk a gyógyszert a bajokra. És nem csak a konkrét betegségre, hanem az azt követő, remélhetősen sikeres időszakra is.

Trittin nem nagyon szíveli a magyar miniszterelnököt, korábban már többször is bírálta vezetési stílusáért és most is azt mondta, hogy szerinte az újraépítkezés során a német autógyáraknak nem kellene az Orbány-kormányt azzal támogatniuk, hogy ismét felfuttatják Magyarországon a termelésüket.

Nos, ez nem annyira szimpatikus ötlet, hiszen számunka az lenne a fontos, hogy a vírus után a magyar gazdaság gyorsan talpra álljon és gyors ütemben csökkenjenek a foglalkoztatási gondok, viszont egyet lehet érteni a német politikussal, amikor azt mondja: a németeknek az élére kell állnia egy új uniós együttműködésnek, sok eszközzel támogatva a járványba beleroppant Olaszországot és Spanyolországot. Merthogy – fogalmazott Trittin – a vírusnak nincs állampolgársága, sem pártprogramja.

Ez utóbbi mondat minden szava sok magyarnak is a szívéből szól. Mert nagyon sokan úgy gondolják, ez az időszak egy jó lehetőség arra, hogy a magyar politikai osztály végre megtanuljon együttműködni, és tisztelettel beszélni egymással. A választási kampányban sokan úgy gondolták, tisztességes, elsősorban a választóikat kiszolgáló embereket küldenek a parlamentbe, ezzel szemben szinte már az első üléstől kezdve megosztó pártoskodás folyik a T. Házban.

Ha egy gyorsan fejlődő Magyarországot akarunk építeni, most mindenkinek tanulnia kell. Önuralmat, őszinteséget, nyitottságot, összefogást. Lent, helyben erre ezer példa van. Fent már alakul talán valami, hiszen például a fővárosi színházak közös, kormányzati és közgyűlési támogatásáról aláírt megállapodás ehhez példaértékűnek mondható. És az is szívmelengető volt, ahogy a mai, szerdai kormányülés után Karácsony Gergely főpolgármester, Szita Károly, közismerten fideszes kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Önkormányzati Szövetségének elnöke és Gulyás Gergely miniszer együtt állt ki a sajtó elé, s mondandójukban több volt az egyetértés, mint a különbözőség.

Lehet, hogy egyikük sem beszélt Trittin zöldpárti német politikussal, de már tudják: a vírusnak nincs állampolgársága, sem pártprogramja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments