Agyag fecskefészkek váci fazekasmestertől Zebegényben

Még február végén egy helyi felhívás hatására gyűjtés indult a zebegényi általános iskolában, hogy a már meglévő füstifecske-fészkek mellé agyagból készült fészkeket is kihelyezhessenek. A mozgalom elindítói az intézményben már amúgy is folyó madárvédelmi munkához csatlakoztak, és megnyerték a község támogatását is. A nagyszerűen sikerült akció keretében 88 agyagfészek árát tudták összegyűjteni.

„A fészkeket március közepén Kitlinger Kálmán váci fazekasmestertől rendeltük meg, aki nagy tempót diktálva másfél hét alatt el is készítette azokat, így március 27-én megérkezhettek az iskolába.” – írja Molnár Kata tanárnő.

Bár a járványügyi helyzetre való tekintettel nem tudták a diákokkal együtt felszerelni a fészkeket, de azok mégis a helyükre kerültek: kétfős csapatokban óránkét váltva egymást, és fertőtlenítve az eszközöket, négy nap alatt végeztek vele az iskola tanárai.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„Ugyan a résztvevők közül sokan nem is találkoztak egymással, azt hiszem, elmondhatom, hogy mégis csapat lett belőlünk: a végén együtt örülhettünk az eredménynek. Most már készen van. Fent vannak a fészkek, a fecskepelenka, és lett sárgyűjtő hely is, amit folyamatosan nedvesen tartunk majd. Éppen időben, hiszen hazatérőben a csapat. Várjuk szeretettel mi is őket.” – írta végezetül a zebegényi iskola tanárnője. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments