Allergia: könnyen kialakulhat az orrspray-függőség

Mostanában az egész ország a koronavírussal hadakozik, s háttérbe szorulnak azok a veszélyes helyzetek, amelyek ugyancsak gondokat okozhatnak sok embernek. Már javában benne vagyunk például a pollenszezonban, ami ezért is érdekes, mert az gyakran a mostani vírusjárványhoz hasonló tüneteket okoz: orrfolyás, súlyosabb esetben végtagfájdalom.

Kora tavasszal, a természet és a barkás növények ébredésével együtt a mogyoró- és éger pollenallergiában szenvedők megnyitják a szezont. Követik őket a tavasz előrehaladtával a többi allergén fa fajtára érzékenyek, mígnem nyár elején virágba nem borulnak a mezőn a fűfélék, és meg nem kezdődik a hosszan tartó pázsitfű-allergia szezon.

Ettől kezdve főleg a lágyszárúak keserítik meg az emberek mindennapjait, fő bűnösök a csalán-, az útifű- és ürömfélék, mígnem Szent László ünnepével együtt tetőfokára hág a parlagfű-szezon. Megkönnyebbülés majd csak a fagyok beálltával várható.

Annak, aki pollenallergiás, a tavasz sajnos újabb stresszfaktort jelent. Ha meglátunk egy gyönyörű tavaszi virágot, rögtön ránk tör a menekülési vágy. Ha a kolléga kap egy csodálatos tavaszi virágcsokrot, mi amellett, hogy a látványnak örülünk, semmi másra nem tudunk gondolni egész nap, csak arra, hogy mikor viszi már haza… Miért? Kell magyaráznom? Amint elérnek egy allergiás emberig a levegőben terjedő pollenek, azonnal tüsszögni kezd, bedugul az orra, folyik a könnye, viszket a szeme. A környezeti allergének ráadásul sokkal nehezebben kerülhetőek el, mint például az ételek allergénjei, vagy akár a fémek, gyógyszerek. Pollenek mindenütt vannak – olvasható a személyes vallomás a cafeblogon.

Hogy is érzi magát egy pollenallergiás tavasszal?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

És itt a tavasz, kezdenek virágba borulni a fák, sétára hív a ragyogó napsugár, az ébredező természet. Te pedig, mint egy gonosz pók, ülhetsz otthon. Ha kilépsz, és beleszagolsz a virágillattól terhes levegőbe, akár fulladhatsz egész nap. Veheted az orrsrpay-ket, de csak ideig-óráig segítenek. Az érösszehúzó hatású orrsprayk (és szemcseppek) gyorsan segítenek, viszont nagyon gyorsan kialakulhat a függőség. Ez annyit tesz, hogy ha allergiás szezonon kívül valaki úgy gondolja, hogy abbahagyja az orrspray használatot – nem tudja megtenni, mert orrspray nélkül az orra akkor is bedugul, ha már nincs kitéve az allergéneknek.

Az antihisztaminok hatása persze jobb, észrevehetőbb, viszont szintén csupán tüneti kezelésre alkalmasak. Viszont élhetőbbé teszik az életet. Tehát egy átlagos allergiás orrspray-n él, és kapkodja az antihisztaminokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

Az allergiás náthát, különösen annak szezonális formáját mintegy 70 %-ban szemtünetek is kísérik. Az allergiás kötőhártya gyulladásra a szemviszketés, a vörösség, a kötőhártya ödéma és a fénykerülés jellemző. A szemtünetek legtöbbször tavasszal, nyáron jelentkeznek. Mindezen panaszok nagymértékben rontják a beteg életminőségét, igen sok szenvedéssel járnak. Mind az alapkutatások, mind az epidemiológai vizsgálatok azt mutatták, hogy az AR egy általános gyulladásos folyamat részének tekintendő és társul az egyéb nyálkahártya-területek, régiók gyulladásával – mondja dr. Katona Gábor fül-orr-gégész szakorvos.

A kezelés jellemzően tünetek megszüntetésére, csökkentére, a beteg életminőségének javítására, a gyulladásos folyamat mérséklésére, illetve megszüntetésére irányul. Maga az allergiás állapot sajnos nem szüntethető meg, de megfelelő terápiával, életmóddal jól karbantartható. Nyilvánvaló, hogy az elsődleges kezelés az allergén kerülése lehet. Ez sajnos általában teljesen nem valósítható meg, azonban néhány szabály betartásával jó eredményeket lehet elérni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

A pollinózisban szenvedő beteg jó, ha tudja, mikor várható az őt irritáló pollenek tömeges megjelenése (pollen-naptár). Ebben az időben kerülni kell a szabad levegőn tartózkodást, a lakásokat, autókat pollenszűrővel ellátott klímaberendezéssel kell felszerelni. Kerülnie kell a pollinózisos betegnek a keresztreakciót adó élelmiszerek fogyasztását. Fontos a megelőzésben a gyomirtás, különösen a parlagfű irtása, amelyre rendelet is kötelezi a telektulajdonosokat.

Perenniális rhinitisben a házipor-atka elleni védekezés a megoldás-gyakori ágyneműmosás, szellőztetés, nagytakarítás, a szőnyegpadlók cseréje más típusú burkolatra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments